María Corina Machado neemt voorsprong in Venezolaanse oppositie verkiezingen

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

María Corina Machado, die momenteel een verbod heeft op het bekleden van een openbaar ambt, staat in een aanzienlijke voorsprong in de vroege resultaten van de Venezolaanse oppositie verkiezingen. Deze verkiezingen zijn gehouden door oppositiepartijen om een gezamenlijke kandidaat te selecteren voor de presidentsverkiezingen van 2024.

Machado’s voorsprong

Met iets meer dan een kwart van de stemmen geteld, heeft mevrouw Machado 93% van de stemmen. De andere negen kandidaten lopen ver achter op de 56-jarige Machado. De winnaar zal het opnemen tegen de kandidaat van de regering.

De oppositie, die historisch gezien diep verdeeld is, riep de voorverkiezing uit, waarin gewone mensen mochten stemmen, om zich te verenigen achter één kandidaat voor het presidentschap. Het is nog steeds onduidelijk of het verbod op María Corina Machado zal worden opgeheven vóór de verkiezingen.

Reacties op het verbod

Het verbod op Machado werd in juni opgelegd door de toenmalige controleur-generaal, Elvis Amoroso, een nauwe bondgenoot van president Maduro. Amoroso verbood Machado om openbare functies te bekleden voor 15 jaar, waarbij hij corruptie beweerde zonder enig bewijs te leveren.

Er is sindsdien enorme druk uitgeoefend op de regering om dat verbod ongedaan te maken, vooral vanuit de Verenigde Staten. De VS heeft vorige week enkele sancties op de olie- en gasindustrie van Venezuela versoepeld na een overeenkomst tussen de Venezolaanse regering en oppositievertegenwoordigers om de verkiezingen van 2024 te laten controleren door internationale waarnemers.

Mogelijke gevolgen

Als de Maduro-regering niet begint met het opheffen van de verboden op oppositiekandidaten tegen het einde van november, waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat de Amerikaanse sancties opnieuw zouden kunnen worden toegepast.

Machado’s positie is versterkt door de hoge opkomst bij de voorverkiezingen, die de oppositie organiseerde zonder enige hulp van de Nationale Kiesraad. Er waren lange rijen bij de duizenden stembureaus die de oppositie in heel Venezuela en ook in grote steden in het buitenland heeft opgezet.

De stemming was vertraagd door een blokkade van de internetserver, maar de eerste reeks resultaten gaf María Corina Machado zo’n voorsprong dat ze de overwinning verklaarde. “Vanaf vanavond beginnen we een grote beweging voor een grote nationale alliantie voor de transformatie van Venezuela”, zei ze.

Related news