Manhunt voor verdachte massaschietpartij Maine duurt voort

7 maanden geleden gepubliceerd

De jacht op een reservist van het Amerikaanse leger, verdacht van het vermoorden van 18 mensen en het verwonden van 13 anderen in een massaschietpartij in Maine, is de tweede dag ingegaan. De politie waarschuwt dat Robert Card gewapend en gevaarlijk is en vraagt mensen om veiligheidshalve in hun woningen te blijven.

Schietpartij in bowlingbaan en restaurant

De schietpartij begon in een bowlingbaan in het kleine stadje Lewiston, net voor 19:00 lokale tijd, volgens de politie. Daar werden een vrouw en zes mannen gedood. Binnen ongeveer 10 minuten werd er melding gemaakt van schoten in een nabijgelegen restaurant, Schemengees Bar & Grille, waar nog eens acht mannen dodelijk werden neergeschoten. Zestien gewonden werden aanvankelijk naar lokale ziekenhuizen gebracht, van wie er later drie stierven.

Steden onder lockdown

Ondertussen blijven Lewiston en drie nabijgelegen steden onder een ‘shelter in place’ kennisgeving. Scholen en de meeste lokale bedrijven zijn gesloten en velen zullen ook op vrijdag gesloten blijven. Afgezien van een paar hondenuitlaters, leken de meeste mensen donderdag thuis te zijn gebleven. De politie is op straat geposteerd.

Verdachte met mentale gezondheid problemen

Volgens de Maine State Police had de verdachte onlangs mentale gezondheidsproblemen gemeld, waaronder “stemmen horen en dreigementen om een militaire installatie in Zuid-Maine neer te schieten”. Hij was naar verluidt in de zomer toegelaten tot een geestelijke gezondheidsbehandelingsfaciliteit, nadat hij zich tijdens de training bij de US Military Academy vreemd had gedragen.

Oproep tot strengere wapenwetgeving

Na de schietpartij riepen verschillende mensen op tot strengere wapenwetgeving, waaronder horror schrijver Stephen King, die in de buurt woont, en President Joe Biden. Biden riep ook op tot het halfstok hangen van de vlaggen bij het Witte Huis en andere federale gebouwen als teken van respect voor degenen die zijn gestorven. Hij riep Republikeinse wetgevers in het Congres op om wetgeving voor wapenveiligheid goed te keuren.

Bij een persconferentie op donderdag riep de senator van Maine, Susan Collins, op tot een verbod op magazijnen met grote capaciteit. “Onze harten zijn zwaar van verdriet”, zei ze tegen verslaggevers. “Deze afschuwelijke aanval, die het leven heeft geëist van minstens 18 inwoners van Maine en er zoveel meer heeft verwond, is de ergste massaschietpartij die de staat Maine ooit heeft meegemaakt en zich ooit kon voorstellen.”

Related news