Man schiet twee Zweedse voetbalfans dood na ontsnapping uit Tunesische gevangenis

7 maanden geleden gepubliceerd

Abdesalem Lassoued, de schutter die vorige week maandag twee Zweedse voetbalfans in Brussel doodschoot, is een ontsnapte gevangene uit Tunesië. Lassoued was in 2005 veroordeeld tot 26 jaar gevangenisstraf voor misdaden waaronder poging tot moord, maar wist in 2011 te ontsnappen.

Ontsnapping en aankomst in Europa

Na zijn ontsnapping wist Lassoued op een klein bootje te stappen en kwam hij illegaal aan op het Italiaanse eiland Lampedusa. Uiteindelijk verhuisde hij naar België waar hij asiel aanvroeg. Toen zijn aanvraag werd afgewezen, verdween hij van de radar.

Extraditie-aanvraag genegeerd

De Tunesische autoriteiten hadden in augustus 2022 aan België gevraagd om Lassoued terug naar huis te sturen. De Belgische ambtenaren ontvingen het uitleveringsverzoek, maar faalden in de verwerking ervan. De Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne nam vrijdag ontslag vanwege wat hij een “monumentale en onaanvaardbare fout met dramatische gevolgen” noemde.

De aanval in Brussel

Lassoued, een 45-jarige man uit Tunesië, begon op maandag 16 oktober in het centrum van Brussel op voorbijgangers te schieten met een aanvalsgeweer. Hij achtervolgde mensen tot in de gang van een flatgebouw, waar hij twee Zweedse voetbalfans doodde en een derde verwondde. De Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Van Quickenborne neemt ontslag

“Ik wil oprecht mijn excuses aanbieden aan de slachtoffers en hun dierbaren,” zei Van Quickenborne tijdens zijn ontslagtoespraak. “Ik zoek geen excuses.” Hij zei dat hij “politieke verantwoordelijkheid” wilde nemen voor deze onaanvaardbare fout.

Onderbezetting bij het Openbaar Ministerie

De Brusselse openbaar aanklager Tim De Wolf gaf de schuld aan onderbezetting op zijn kantoor voor het niet handelen op het uitleveringsverzoek. Hij zei dat het uitleveringsdossier vorig jaar september was ontvangen en waarschijnlijk was vergeten in een archiefkast.

Verhoogde beveiliging na de aanval

Na de aanval heeft België extra beveiligingsmaatregelen aangekondigd. Het openbaar ministerie in Brussel, de federale gerechtelijke politie en de spoorwegpolitie zullen allemaal extra personeel krijgen. Ook zal de informatie-uitwisseling tussen de immigratiedienst, de politie en de rechterlijke macht worden versterkt.

Related news