Man doodgeschoten na auto-crash in Chinees consulaat in San Francisco

6 maanden geleden gepubliceerd

De politie van San Francisco heeft een man doodgeschoten die zijn auto in het Chinese consulaat had gereden. De man, wiens identiteit nog niet is vrijgegeven, werd neergeschoten nadat de politie ter plaatse was gekomen. Online beelden tonen een blauwe Honda in de lobby en tientallen mensen die het consulaatgebouw ontvluchten.

Reactie Chinees Consulaat

Het consulaat heeft de gebeurtenis veroordeeld en stelt dat het een “ernstige bedreiging” vormde voor de veiligheid van zijn personeel en andere mensen ter plaatse. “We veroordelen deze gewelddadige aanval ten zeerste en behouden ons het recht voor om verantwoordelijkheid voor het incident na te streven”, voegde het toe. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde de nog ongeïdentificeerde persoon ervan het consulaat binnen te dringen om mensen in het kantoor te verwonden.

Het consulaat heeft sindsdien delen van zijn kantoor tijdelijk gesloten en heeft de VS opgeroepen om ervoor te zorgen dat de zaak correct wordt afgehandeld.

Politieonderzoek

Volgens de politie is er een open en actief onderzoek gaande, maar is er nog niet veel informatie vrijgegeven. “Toen agenten ter plaatse kwamen, ontdekten ze dat het voertuig tot stilstand was gekomen in de lobby van het Chinese consulaat. Agenten gingen naar binnen, maakten contact met de verdachte en er vond een schietpartij plaats waarbij de politie betrokken was”, zei Kathryn Winters, een woordvoerster van de politie van San Francisco. De verdachte werd later dood verklaard in het ziekenhuis.

De politie werkt samen met functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor het onderzoek. Ze proberen nog steeds te achterhalen hoeveel mensen er precies in het kantoor waren op het moment van het incident. Er zijn geen verwondingen gemeld vanuit het consulaat.

San Francisco zal volgende maand de Asia-Pacific Economic Cooperation hosten, waarbij de Chinese president Xi Jinping naar verwachting aanwezig zal zijn.

Related news