Macron vliegt naar Israël met voorstellen voor humanitair staakt-het-vuren

9 maanden geleden gepubliceerd

De Franse president Emmanuel Macron vliegt op dinsdag naar Israël in een delicate fase van het conflict met Hamas. Hij komt met voorstellen en dringt aan op een humanitair staakt-het-vuren, ondanks een dreigende grondoffensief in Gaza. Zijn adviseurs zeiden dat Macron, naast het tonen van solidariteit met Israël, “voorstellen wilde doen die zo operationeel mogelijk zijn” om een escalatie te voorkomen, gijzelaars vrij te laten, de veiligheid van Israël te garanderen en te werken aan een tweestatenoplossing.

Macron’s bezoek aan Israël

Macron verhoogde de inzet voor de reis door te zeggen dat hij alleen naar de regio zou reizen als hij dacht dat het bezoek “nuttig” zou zijn. Een adviseur van Macron weigerde uit te weiden over wat deze voorstellen zouden kunnen zijn, maar zei alleen dat er dingen gedaan kunnen worden zodat Israël zich niet alleen voelt in zijn strijd tegen terrorisme. Macron zal een ontmoeting hebben met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische president Isaac Herzog, en de centristische leiders Benny Gantz en Yair Lapid van de oppositie.

Macron’s invloed op de regio

Hoewel Macron contact heeft gehad met de leiders van Israël, Egypte, Saudi-Arabië, Iran en Qatar sinds de aanval van Hamas-militanten op 7 oktober, komt zijn bezoek laat, dagen na zijn Amerikaanse, Britse, Duitse en Italiaanse collega’s. Macron’s vermogen om gebeurtenissen in de regio te beïnvloeden lijkt nu beperkt te zijn door wat sommige analisten een verschuiving naar een meer pro-Israëlische Angelsaksische lijn noemen, in tegenstelling tot de traditioneel onderscheidende en meer pro-Arabische Franse Gaullistische benadering.

Macron’s beleid en de Arabische wereld

De beslissing van de Franse regering om een ​​algemeen verbod op pro-Palestijnse protesten in Frankrijk aan te nemen, voordat het door de rechtbanken werd vernietigd, is een van de redenen waarom Macron krediet heeft verloren in de Arabische wereld, aldus Karim Emile Bitar, een buitenlands beleidsexpert bij de Franse denktank IRIS. Franse functionarissen betwisten echter het idee dat het beleid van Macron bevooroordeeld is. Ze stellen dat Macron voortdurend de rechten van de Palestijnen en de positie van een tweestatenoplossing heeft bevestigd.

Macron’s bezoek aan Palestijnse leider en Arabische hoofdsteden

Een ontmoeting met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas is “zeer waarschijnlijk”, evenals een tussenstop in een of meer Arabische hoofdsteden in de regio, aldus Franse functionarissen. Maar Macron wordt ook beperkt door een explosieve situatie in eigen land en het feit dat een aantal Franse staatsburgers waarschijnlijk gegijzeld worden door Hamas. Dertig Franse burgers zijn op 7 oktober omgekomen en zeven worden nog vermist. Eén verscheen in een video die door Hamas werd vrijgegeven, maar het lot van de andere zes blijft onbekend. Macron heeft op de nationale televisie gezworen dat Frankrijk “geen van zijn kinderen” in Gaza zou achterlaten. Hij vertelde verslaggevers dat hij hoopte dat de bemiddeling van Qatar kon helpen bij het vrijlaten van gijzelaars.

Impact van Macron’s bezoek op binnenlandse situatie

Het bezoek van Macron zal ook een bijzondere weerklank vinden in eigen land, waar de grote moslim- en joodse gemeenschappen van Frankrijk in spanning verkeren na de moord op een leraar door een islamitische militant die Franse functionarissen hebben gelinkt aan de gebeurtenissen in Gaza. De Franse leider zal een fijne lijn moeten bewandelen tijdens zijn rondreis door de regio, aangezien het Israëlisch-Palestijnse conflict vaak spanningen heeft veroorzaakt in eigen land en de verdeelde oppositie klaar staat om op elke misstap te springen.

Related news