Macron noemt Hamas-aanvallen 'grootste antisemitische slachtpartij van onze eeuw'

23 dagen geleden gepubliceerd
  Midjourney

De Franse president Emmanuel Macron heeft de Hamas-aanvallen op Israël van 7 oktober bestempeld als “de grootste antisemitische slachtpartij van onze eeuw”. Hij deed deze uitspraken tijdens een ceremonie in Parijs ter ere van de Franse slachtoffers.

Macron spreekt zich uit tegen haat en terrorisme

Macron omschreef de aanvallen van de Palestijnse militante groep als “barbaars … gevoed door antisemitisme en propageert dit”. Hij benadrukte dat we ons niet mogen overgeven aan losgeslagen, ongebreideld antisemitisme en dat niets terrorisme kan rechtvaardigen of excuseren. Macron stelde dat in Frankrijk nooit een “geest van wraak” zou mogen groeien en “niets ons zou moeten verdelen”. Hij beloofde dat Frankrijk “onvermoeibaar zou werken om te reageren op de verlangens naar vrede en veiligheid in het Midden-Oosten”.

Eerbetoon aan de slachtoffers

De ceremonie in het Invalides herdenkingscomplex in Parijs was het eerste grote internationale herdenkingsevenement buiten Israël sinds de Hamas-aanvallen vier maanden geleden. Er werd een eerbetoon gebracht aan de 42 Franse burgers die bij de aanvallen omkwamen en de drie anderen die nog vermist worden en vermoedelijk gegijzeld worden. Ook werden vier vrijgelaten Frans-Israëlische gijzelaars en zes gewonden bij de aanvallen geëerd. Portretten van elke persoon werden gedragen door republikeinse wachten. Voor de mensen die nog steeds gegijzeld worden, waren drie stoelen leeg gelaten.

Controverse over aanwezige politici

Er ontstond enige controverse over enkele van de politici die de Parijse ceremonie bijwoonden. Veel families van Franse slachtoffers zeiden dat ze geen figuren wilden zien van de linkse partij La France Insoumise, die ervan wordt beschuldigd de aanvallen van 7 oktober onvoldoende te hebben veroordeeld en Hamas niet als een terreurorganisatie te hebben bestempeld. Toch waren de coördinator van La France Insoumise, Manuel Bompard, en de voorzitter van haar parlementaire groep, Mathilde Panot, aanwezig. Beiden hebben hun steun betuigd aan de families van de slachtoffers.

Related news