Litouwen gaat strenger optreden tegen auto's met Russische kentekens

ongeveer een maand geleden gepubliceerd
  Pixabay

Volgens de Litouwse douaneautoriteiten moeten alle voertuigen met Russische kentekenplaten uiterlijk 11 maart worden opgenomen in het lokale voertuigregister of het land verlaten. Eigenaren die deze regel niet naleven, riskeren een boete en inbeslagname van hun voertuig.

Strengere regels vanaf 11 maart

Vanaf 11 maart worden bestuurders van voertuigen met Russische kentekenplaten in overtreding beschouwd. Deze maatregel is gebaseerd op artikel 515 van de code voor administratieve overtredingen. Eigenaren die zich niet aan de nieuwe regels houden, kunnen een boete krijgen en hun voertuig kan in beslag worden genomen, aldus de Litouwse douane.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen voor Russische burgers die via Litouwen naar of van Kaliningrad Oblast reizen en over de juiste documentatie beschikken. Het doorreizen door Litouwen mag niet langer dan 24 uur duren en de eigenaar van het voertuig moet in de auto aanwezig zijn. Voertuigen mogen Litouwen niet binnenkomen zonder hun eigenaren.

Dit beleid is in lijn met een aanbeveling van de Europese Commissie. Litouwen, Letland en Estland hebben in september vorig jaar de toegang tot voertuigen die in Rusland zijn geregistreerd al verboden. Ook de buurlanden van Rusland, Polen en Finland, hebben dezelfde maatregel genomen.

Related news