Leiders Hezbollah en Hamas houden vergadering te midden van groeiende spanningen

7 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft een bijeenkomst gehouden met hoge functionarissen van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad om te bespreken hoe een “echte overwinning voor het verzet in Gaza en Palestina” kan worden bereikt. Deze vergadering vindt plaats temidden van toenemende vrees dat het conflict tussen Israël en Hamas zich zou kunnen uitbreiden tot een bredere regionale strijd.

Verwachte grondinvasie door Israël

Er wordt algemeen verwacht dat Israël een grondinvasie van Gaza zal uitvoeren als onderdeel van zijn reactie op de dodelijke inval van Hamas op 7 oktober. Luitenant-kolonel Peter Lerner, een woordvoerder van het Israëlische leger, roept de wereld op om “rond Israël te verzamelen” en te erkennen dat Hamas moet worden uitgeschakeld om “het volk van Gaza vrij te zetten”.

Vergadering van verzetsleiders

Bij de vergadering in Beiroet waren ook Nasrallah, Saleh al-Arouri, de plaatsvervangend leider van Hamas, en Ziad al-Nakhleh, de leider van de Palestijnse Islamitische Jihad, aanwezig. Ze werden vergezeld door andere door Iran gesteunde militanten. Ze bespraken de volgende stappen die ze willen nemen in deze “gevoelige fase”.

In een verklaring die werd uitgezonden op de door Hezbollah beheerde en Libanese staatsmedia, wordt gemeld dat de leiders hebben besproken hoe ze een “echte overwinning voor het verzet in Gaza en Palestina” kunnen bereiken en de “verraderlijke en brute agressie van Israël tegen ons onderdrukte en standvastige volk in Gaza en de Westelijke Jordaanoever” kunnen stoppen. Er werden geen verdere details gegeven.

Dreiging van een uitgebreid conflict

Ondertussen waarschuwde Lt Col Lerner in een interview met Sky News dat het Israëlische leger “verwoestende aanvallen” zou lanceren tegen elke militante groep die probeert te profiteren van het conflict door Israël aan een ander front aan te vallen. Hij waarschuwde dergelijke groepen om “goed na te denken”.

Dit komt nadat acht Syrische militairen werden gedood bij een Israëlische luchtaanval op posities in het zuidwesten van Syrië. Volgens rapporten in de Syrische staatsmedia raakten nog eens zeven mensen gewond. Lt Col Lerner heeft gezegd dat Israël zijn gehele noordelijke grens met Libanon en Syrisch grondgebied ziet als “één groot front”.

Related news