Kremlin ontkent dat Poetin ziek is en lacht geruchten over dubbelgangers weg

7 maanden geleden gepubliceerd

Het Kremlin heeft op dinsdag een bericht ontkend dat president Vladimir Poetin ziek zou zijn. Daarnaast werden hardnekkige geruchten dat hij dubbelgangers zou gebruiken om hem te vervangen bij openbare optredens, weggelachen.

“Absoluut een andere nep”

Dit zei de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, toen hem werd gevraagd naar een onbevestigd bericht van een Russisch Telegram-kanaal, dat door sommige westerse media werd overgenomen. Het bericht beweerde dat de president zondagavond een ernstige gezondheidscrisis had doorgemaakt. “Alles is in orde met hem, dit is absoluut een andere nep”, aldus Peskov.

Geruchten over dubbelgangers

Op een verdere vraag over dubbelgangers lachte de woordvoerder en ontkende dat Poetin er een had. “Dit behoort tot de categorie van absurde informatie-hoaxes die een hele reeks media bespreken met een benijdenswaardige vasthoudendheid. Dit roept niets anders op dan een glimlach”, zei Peskov.

De 71-jarige Poetin, die een judo-enthousiast is en al lang een ‘actieman’-imago cultiveert, behoudt een intensief schema van vergaderingen en openbare optredens, waarvan er vele worden uitgezonden. Zijn recente programma omvatte vorige week een bezoek aan China, met tussenstops in twee Russische steden op de terugweg.

In een interview in 2020 ontkende Poetin langdurige geruchten dat hij dubbelgangers gebruikt, hoewel hij zei dat hem in het verleden de kans was geboden om er een te gebruiken om veiligheidsredenen.

Related news