Klimaatactivisten vernielen schilderij in National Gallery Londen

24 dagen geleden gepubliceerd

Twee leden van de protestgroep Just Stop Oil hebben in de National Gallery in Londen met hamers de glasplaat vernield van het schilderij ‘Toilet van Venus’ van Diego Velázquez. Na de vernieling is het schilderij weggehaald en vervangen door een ander werk. Het zal door conservatoren worden onderzocht.

Protest tegen fossiele brandstoffen

De klimaatactivisten zijn gearresteerd. Ze behoren tot de groep Just Stop Oil, die vaker protesteert in musea. De groep roept de Britse regering op geen vergunningen meer te geven voor de productie van fossiele brandstoffen in het VK.

Eerdere acties

In oktober vorig jaar besmeurden leden van dezelfde groep in de National Gallery de ‘Zonnebloemen’ van Vincent van Gogh met soep. Het schilderij raakte toen niet beschadigd door de glasplaat die ervoor zat.

Keuze voor ‘Toilet van Venus’

‘Toilet van Venus’ was dit keer het doelwit omdat het in 1914 al eens werd vernield door activisten die streden voor vrouwenstemrecht, aldus Just Stop Oil. Een van de klimaatactivisten scandeerde in het museum: “Vrouwen kregen geen stemrecht door te stemmen. Het is tijd voor daden, niet voor woorden”.

Related news