Kardinaal biedt zichzelf aan ter uitwisseling voor gegijzelde Israëlische kinderen in Gaza

7 maanden geleden gepubliceerd
  Giovanni Zennaro, via Wikimedia Commons

Kardinaal Pierbattista Pizzaballa, de patriarch van Jeruzalem en vertegenwoordiger van paus Franciscus in het Heilige Land, heeft aangeboden zichzelf uit te wisselen voor Israëlische kinderen die door Hamas als gijzelaars worden vastgehouden in Gaza. De uitspraken van de kardinaal werden gedaan tijdens een videoconferentie met journalisten in Italië.

Bereid tot uitwisseling

“Ik ben klaar voor een uitwisseling, alles, als dit kan leiden tot vrijheid, om de kinderen naar huis te brengen. Geen probleem. Er is totale bereidheid van mijn kant,” zei hij. Pizzaballa benadrukte echter dat hij en zijn kantoor nog geen direct contact hadden gehad met Hamas, de militante islamistische groep die Israël op 7 oktober aanviel, waarbij 1.300 mensen om het leven kwamen.

Gijzelaars in Gaza

Naar schatting zijn er ongeveer 200 mensen gegijzeld, waarvan ongeveer een dozijn naar verluidt kinderen zijn. Pizzaballa houdt toezicht op de rooms-katholieke activiteiten in Israël en de Palestijnse gebieden, evenals in Jordanië en Cyprus, een regio waar naar schatting 300.000 rooms-katholieken wonen.

Diplomatieke inspanningen

Diplomatieke inspanningen om hulp naar Gaza te krijgen worden opgevoerd nu Israël zich voorbereidt op een grondinvasie om Hamas te vernietigen. De autoriteiten in Gaza meldden dat er tot nu toe minstens 2.750 mensen zijn gedood door de Israëlische aanvallen, waarvan een kwart kinderen, en dat er bijna 10.000 gewond zijn geraakt. Nog eens 1.000 mensen worden vermist en worden verondersteld onder het puin te liggen.

Christenen in Gaza

Pizzaballa gaf aan dat ongeveer 1.000 christenen onderdak zoeken in kerkgebouwen in het noorden van Gaza nadat hun huizen zijn verwoest door Israëlische aanvallen. Israël heeft uitgeputte Gazanen aangespoord om naar het zuiden te evacueren, wat al honderdduizenden hebben gedaan in de enclave die meer dan 2 miljoen mensen huisvest. Hamas, die Gaza bestuurt, heeft de mensen echter opgeroepen om het bericht van Israël te negeren.

Related news