JPMorgan CEO waarschuwt voor wereldwijd gevaar door conflicten en economische factoren

6 maanden geleden gepubliceerd
  Joe Mabel, via Wikimedia Commons

JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon heeft investeerders gewaarschuwd dat de wereld zich momenteel in de gevaarlijkste periode bevindt die we in tientallen jaren hebben gezien. Dit naar aanleiding van de voortdurende conflicten tussen Israël en Hamas, en de oorlog van Rusland in Oekraïne.

Verreikende gevolgen voor de wereldwijde economie

Dimon waarschuwde dat deze conflicten verreikende gevolgen zullen hebben voor de wereldwijde economie. Dit uitte hij in een verklaring die gepaard ging met het kwartaalverslag van de bank op 13 oktober. “De oorlog in Oekraïne, verergerd door de recente aanvallen op Israël, kan verreikende gevolgen hebben voor energie- en voedselmarkten, wereldhandel en geopolitieke relaties”, aldus Dimon.

Volgens Dimon is het noodzakelijk dat de bank zich voorbereidt op een breed scala aan uitkomsten om consistent te kunnen leveren aan klanten, ongeacht de omgeving. Daarnaast zei hij dat de bank ook rekening houdt met de gevolgen van een krappe arbeidsmarkt.

Oplettendheid voor inflatie en rentestijgingen

Dimon merkte op dat de Amerikaanse consumenten en bedrijven over het algemeen gezond blijven, hoewel consumenten hun overtollige kasreserves beginnen te besteden. Hij waarschuwde echter voor de risico’s van een aanhoudend krappe arbeidsmarkt en extreem hoge overheidsschuldlevels. Dit kan leiden tot blijvend hoge inflatie en verdere rentestijgingen.

Zorgwekkende situatie in Gaza

Buiten de economische zorgen, zijn er ook humanitaire zorgen. Ziekenhuizen in Gaza lopen het risico in te storten door een tekort aan water, elektriciteit en medicijnen. Honderdduizenden Palestijnen kampen met een tekort aan voedsel door de aanhoudende luchtaanvallen van Israël.

Na meer dan een week waarin Israël de invoer van essentiële goederen had gestopt, waren alle ogen gericht op de Rafah-overgang tussen Gaza en Egypte. Vrachtwagens met broodnodige hulp hebben daar dagenlang gewacht om door te kunnen gaan.

Algemene onzekerheid

De Bank of Canada gouverneur Tiff Macklem en de chief economist van het Internationaal Monetair Fonds Pierre-Olivier Gourinchas, hebben beide aangegeven dat het te vroeg is om de volledige impact van de huidige conflicten op de wereldwijde economische groei te beoordelen. Beide instanties houden de situatie nauwlettend in de gaten.

Related news