Joran van der Sloot bekent moord op Natalee Holloway

6 maanden geleden gepubliceerd

Joran van der Sloot heeft achttien jaar na de verdwijning van Natalee Holloway toegegeven dat hij haar in 2005 op het strand van Aruba heeft vermoord. Deze bekentenis werd woensdag bekend tijdens een rechtszaak in de Amerikaanse staat Alabama. Beide partijen, Joran van der Sloot en de nabestaanden van Natalee Holloway, waren aanwezig.

FBI acht de bekentenis geloofwaardig

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI heeft de bekentenis de afgelopen maanden onderzocht en acht de ‘biecht’ van Joran geloofwaardig. Volgens de FBI is een geslaagde leugendetectortest, die Van der Sloot vorige week onderging, een belangrijke indicatie dat hij dit keer de waarheid spreekt.

Het gevolg van de bekentenis

Met de bekentenis van Van der Sloot is de vermissingszaak van Natalee Holloway voor de Amerikaanse aanklager opgelost. In ruil voor zijn bekentenis en een erkenning van het afpersen van de nabestaanden van Natalee Holloway, krijgt Van der Sloot, als het aan de aanklager in Alabama ligt, een ‘gereduceerde straf’ van twintig jaar.

Terug naar Peru

Als de rechter de deal goedkeurt, wordt Van der Sloot op korte termijn teruggevlogen naar Peru, waar hij nog tot 2045 achter de tralies moet voor de moord op de Peruaanse vrouw Stephany Flores.

Geen extra straf in Amerika

Ondanks de bekentenis krijgt Van der Sloot in Amerika geen extra straf voor de moord op Natalee. Omdat de misdaad op Aruba plaatsvond en Joran daar nog altijd verdachte is, heeft Amerika geen juridische mogelijkheden om Van der Sloot te berechten. Er bestaat echter nog de theoretische mogelijkheid dat Van der Sloot op Aruba wordt gedagvaard. In dat geval zal de justitie op het Nederlandse eiland moeten bewijzen dat er sprake is van moord op Natalee Holloway in plaats van doodslag.

Related news