Italiaanse Youtuber Matteo Di Pietro Ontloopt Celstraf na Dodelijk Ongeluk

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Matteo Di Pietro, de Italiaanse Youtuber die afgelopen zomer een vijfjarig kind doodreed, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar en vier maanden. Echter zal hij deze straf niet in de gevangenis uitzitten, maar in huisarrest, wat tot veel ophef in Italië heeft geleid.

Het Ongeluk

Het ongeval vond plaats op 14 juni, toen Di Pietro een Lamborghini leende om video’s mee te maken. Voor een ‘challenge’ reed hij snelheden van 120 kilometer per uur, terwijl er op de weg in kwestie een snelheidsbeperking van slechts 50 kilometer per uur geldt. Tijdens deze roekeloze rit kwam hij in botsing met een auto waarin een moeder met haar kinderen zat. Het zoontje overleefde het ongeval niet, terwijl de moeder en dochter gewond raakten.

Geen Celstraf

Hoewel de rechter een gevangenisstraf van vier jaar en vier maanden eiste, zal Di Pietro deze niet in de gevangenis uitzitten. Hij heeft al acht maanden van de straf in huisarrest doorgebracht. Volgens de Italiaanse wet hoeft iemand pas naar de gevangenis voor een straf van vier jaar of meer. Hierdoor kan hij zijn resterende straf, van drie jaar en acht maanden, ook uitzitten in huisarrest.

Verontwaardiging in Italië

De straf heeft tot veel verontwaardiging geleid in Italië. Vicepremier Matteo Salvini is kritisch over het rechtssysteem en liet op sociale media weten het niet eens te zijn met de straf. “Vier jaar voor het vermoorden van een vijfjarig kind? Een hervorming van het rechtsstelsel is zeker nodig”, zegt Salvini. Ook de Vereniging van Slachtoffers van Verkeersongevallen spreekt van een ‘belachelijke straf’.

Volgens de advocaat van Di Pietro past de straf bij de doelstellingen van het Italiaanse rechtssysteem, dat volgens hem in het teken staat van heropvoeding en resocialisatie. Di Pietro zelf heeft spijt betuigd aan de familie van het overleden kind en heeft aangegeven in de toekomst te willen deelnemen aan projecten voor verkeersveiligheid.

Related news