Israëlische troepen vallen Syrische luchthavens aan

8 maanden geleden gepubliceerd

Israëlische troepen hebben de twee belangrijkste internationale luchthavens van Syrië aangevallen met raketten, waardoor ze buiten werking zijn gesteld. Volgens Syrische staatsmedia zijn de landingsbanen op beide luchthavens in Damascus en Aleppo beschadigd en worden vluchten omgeleid naar Latakia, een stad in noordwest-Syrië. Israël heeft niet gereageerd op de aanval.

Eerdere aanvallen en banden met Iran

Israël heeft eerder doelen in het door oorlog verscheurde Syrië aangevallen, die gelinkt zijn aan Iran. De luchthavens van Damascus en Aleppo worden niet alleen gebruikt voor de burgerluchtvaart, maar huisvesten ook militaire bases. Deze bases zijn naar verluidt doorvoerpunten voor Iraanse wapens die naar Hezbollah worden gestuurd. Hezbollah is een machtige militante groep in zowel Syrië als Libanon.

Reacties en consequenties

Een niet nader genoemde militaire bron geciteerd door Syrische staatsmedia zei dat de “gelijktijdige” Israëlische aanvallen de landingsbanen op de twee luchthavens hadden beschadigd, waardoor ze buiten dienst waren. De bron noemde het een “wanhopige” Israëlische poging om de aandacht af te leiden van het conflict in Gaza.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abdollahian, zou Syrië bezoeken als onderdeel van een regionale tour. Het bezoek wordt gezien als een poging van Teheran om regionale steun te krijgen voor Hamas, dat de Gazastrook regeert.

Internationale zorgen

Rusland’s ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de Israëlische raketaanval op Syrië en zei dat “het leven van onschuldige mensen en de veiligheid van het internationale luchtverkeer werden blootgesteld aan een reële bedreiging”. Het waarschuwde dat dergelijke acties kunnen leiden tot een gewapende escalatie in de hele regio, gezien de scherpe verslechtering van het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Related news