Israëlische luchtaanvallen treffen vluchtelingenkamp Gaza, tientallen doden

7 maanden geleden gepubliceerd

Israëlische luchtaanvallen hebben dinsdag een dichtbevolkt vluchtelingenkamp in de Gazastrook getroffen, waarbij minstens 50 Palestijnen en een Hamas-commandant om het leven kwamen. Medici hadden moeite om de slachtoffers te behandelen, zelfs operatiekamers werden opgezet in de gangen van ziekenhuizen.

Luchtaanvallen en bombardementen

Israëlische tanks zijn al minstens vier dagen actief in Gaza na weken van luchtbombardementen als vergelding voor een aanval door Palestijnse Hamas-militanten op voornamelijk Israëlische burgers op 7 oktober, waarbij meer dan 200 mensen werden gegijzeld. Een verklaring van de Israëlische defensiestrijdkrachten zei dat de aanval op Jabalia, het grootste vluchtelingenkamp van Gaza, Ibrahim Biari had gedood. Hij werd beschreven als de leider van de “moorddadige terreuraanval” op 7 oktober.

Protesten en reacties

In Washington onderbraken een groep anti-oorlogsdemonstranten een hoorzitting in het Congres over het verstrekken van meer hulp aan Israël. Ze schreeuwden leuzen, waaronder: “Staakt het vuren nu!” en “Bescherm de kinderen van Gaza!” Ze werden door de politie van het Capitool uit de kamer verwijderd. De woordvoerder van de nationale veiligheid van het Witte Huis, John Kirby, had geen commentaar op de explosie in het vluchtelingenkamp en zei dat hij nog geen informatie had.

Gezondheidscrisis in Gaza

VN- en andere hulpfunctionarissen zeiden dat burgers in de belegerde Palestijnse enclave werden overspoeld door een volksgezondheidscatastrofe, met ziekenhuizen die worstelden om slachtoffers te behandelen terwijl de elektriciteitsvoorziening uitviel.

Gevangenen en onderzoek

Hamas heeft bemiddelaars verteld dat het in de komende dagen enkele buitenlandse gevangenen zal vrijlaten, zei Abu Ubaida, de woordvoerder van de gewapende vleugel van de groep, al-Qassam Brigades, in een video op de Telegram-app op dinsdag. Ondertussen deden Israëlische families van slachtoffers van de aanval van 7 oktober dinsdag een beroep op het Internationaal Strafhof om een onderzoek te bevelen naar de moorden en ontvoeringen.

Slachtoffers naar Egypte

De Verenigde Staten hebben de afgelopen uren “echte vooruitgang” geboekt in de onderhandelingen om een veilige doorgang te verzekeren voor Amerikanen en andere buitenlandse staatsburgers die Gaza willen verlaten, aldus woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Matthew Miller. De VS, Qatar en Egypte hebben gewerkt aan de opening van de Rafah-overgang naar Egypte om mensen te laten komen en gaan. Egyptische autoriteiten zullen 81 Gazanen die zwaar gewond zijn geraakt in de weken van bombardementen toestaan om woensdag Egypte binnen te komen om hun behandeling te voltooien, zei de Palestijnse grensautoriteit.

Gevechten in tunnels

Israëlische grondtroepen vochten met Hamas-strijders die zich in een uitgestrekt tunnelnetwerk bevonden. De tunnels onder de krappe enclave zijn een prime doelwit voor Israël nu het een grondoffensief uitbreidt. Van een aantal van de 240 gijzelaars die Israël zegt dat door Hamas zijn ontvoerd, wordt aangenomen dat ze in het tunnelcomplex worden vastgehouden, wat een extra complicatie voor de Israëli’s oplevert bovenop de moeilijkheden van het vechten in een druk stedelijk gebied.

Related news