Israëlische functionarissen woedend op VN-Secretaris-Generaal over Hamas-commentaar

8 maanden geleden gepubliceerd

Israëlische functionarissen hebben woensdag hun ongenoegen geuit over de opmerking van VN-Secretaris-Generaal Antonio Guterres dat de dodelijke Hamas-aanval op Zuid-Israël “niet in een vacuüm gebeurde”. Ze beschouwen dit als een rechtvaardiging voor terrorisme.

Reacties op Guterres’ opmerkingen

Minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen heeft een geplande vergadering met Guterres geannuleerd. Op social media postte hij dat er “geen plaats is voor een evenwichtige aanpak. Hamas moet van de planeet worden gewist!” Israëls gezant bij de VN, Gilad Erdan, riep op tot zijn ontslag en zei dat Israël zijn relaties met de wereldorganisatie moet heroverwegen. “We zullen weigeren visa te verlenen aan VN-vertegenwoordigers. We hebben al geweigerd er een te geven aan Onder-Secretaris-Generaal voor Humanitaire Zaken Martin Griffiths”, vertelde Erdan aan Army Radio. Hij beschuldigde Guterres van het goedpraten van een slachtpartij. “Het is tijd om ze een lesje te leren.”

Gespannen relatie tussen Israël en de VN

Israël heeft historisch gezien gespannen relaties met de VN, en beschuldigt het van vooringenomenheid. Guterres sprak dinsdag op een speciale Veiligheidsraadvergadering over de Israël-Hamas-oorlog die werd veroorzaakt door de aanval van de militante groep op 7 oktober. Deze aanval resulteerde in minstens 1.400 Israëlische doden, en er werden meer dan 220 mensen gegijzeld.

Israëlische luchtaanvallen hebben grote delen van de Gazastrook vernietigd, waarbij volgens het door Hamas gerunde Gezondheidsministerie minstens 6.500 Palestijnen, waaronder meer dan 2.700 kinderen, zijn gedood.

Guterres’ veroordeling en contextualisering

De VN-chef vertelde de raad dat hij de “afschuwelijke en ongekende” aanval “onvoorwaardelijk veroordeelde”. “Niets kan het opzettelijk doden, verwonden en ontvoeren van burgers — of het lanceren van raketten tegen burgerdoelen,” zei hij. Maar zijn contextualisering van de aanval zorgde voor opschudding in Israël. Het was belangrijk, zei Guterres, om te erkennen dat “de aanvallen door Hamas niet in een vacuüm gebeurden”.

Related news