Israël roept recordaantal reservisten op, grens Gaza en Egypte nog gesloten

7 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

In reactie op de aanval van Hamas, heeft Israël een recordaantal van 360.000 reservisten opgeroepen. Het Israëlische leger is naar eigen zeggen Gaza binnengevallen om de strijd met de terreurbeweging te intensiveren en mogelijk gijzelaars te bevrijden. Een grotere operatie in de Palestijnse landstrook wordt snel verwacht.

Onduidelijkheid over opening grens Gaza en Egypte

De grensovergang van Rafah, tussen de Gazastrook en Egypte, blijft tot nader order gesloten. Hoewel Egyptische functionarissen eerder aangaven dat deze grensovergang voor enkele uren open zou gaan, werd dit door Israëlische bronnen ontkend. Er wordt mogelijk nog onderhandeld tussen Israël en Egypte over de wederzijdse voorwaarden voor het openen van de grenspost. De betrokkenheid van Hamas speelt ook een rol in deze onderhandelingen.

Verklaringen van internationale functionarissen

Volgens de Britse staatssecretaris van Defensie, James Heappy, zijn de onderhandelingen complex door de onbetrouwbaarheid van Hamas. Martin Griffiths, directeur van het VN-agentschap voor Humanitaire Aangelegenheden, heeft ook bevestigd dat er gesprekken zijn tussen Israël, Egypte en andere partners. Hij hoopt snel goed nieuws te kunnen melden, omdat er in Gaza een miljoen mensen wachten op hulp.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Sameh Shoukry, geeft Israël de schuld van het niet kunnen openen van de grensovergang. Volgens hem staan vrachtwagens met levensmiddelen en medicijnen klaar aan de Egyptische kant van de grens. Internationaal zijn er ernstige zorgen over de humanitaire situatie in de Gazastrook.

Reactie van de Arabische Liga

De Arabische Liga heeft een “onmiddellijk einde van de militaire operatie” in de Gazastrook geëist en pleit voor het inrichten van “humanitaire corridors”. De Arabische wereld is echter verdeeld over het conflict tussen Hamas en Israël. Terwijl sommige landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hun betrekkingen met Israël hebben genormaliseerd, geven anderen, zoals Qatar, Koeweit en Oman, Israël de schuld voor de escalatie.

Related news