Israël legt volledige belegering op aan Gaza na aanval van Hamas

7 maanden geleden gepubliceerd

Israël heeft maandag een “volledige belegering” van Gaza opgelegd, na een ongekende aanval door Hamas-strijders tijdens het weekend. De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, verklaarde dat Israël de toevoer van elektriciteit, voedsel, water en brandstof naar Gaza zou stoppen.

Het Israëlische leger meldde dat het de controle over de Israëlische gemeenschappen rondom Gaza, die door Hamas-strijders waren bestormd, heeft heroverd. Er is geen voortdurende strijd meer tussen de Israëlische strijdkrachten en Hamas-militanten binnen Israël.

Escalatie van geweld

Op zondag verklaarde Israël formeel de oorlog aan de islamitische militante groep Hamas, na een aanval die tot nu toe meer dan 700 mensen in Israël heeft gedood. Er zijn minstens 2.506 mensen gewond geraakt, volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid.

De Israëlische luchtaanvallen op de Palestijnse enclaves van Gaza zijn doorgegaan en hebben tot nu toe minstens 493 mensen gedood, waaronder tientallen kinderen, en 2.651 gewonden achtergelaten, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Vergeldingsmaatregelen en burgerslachtoffers

Als vergelding heeft Israël luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza, waarbij meerdere gebouwen tot puin zijn gereduceerd. De IDF beweert dat het Hamas heeft getroffen, ongeveer 800 doelen heeft vernietigd en “honderden” strijders heeft gedood en duizenden heeft verwond.

Het Rode Kruis meldde dat tienduizenden mensen in Gaza ontheemd zijn en dat de toegang tot medische zorg bemoeilijkt wordt door de stroomonderbreking van Israël in het gebied. Dit bedreigt het leven van “honderden” gewonden, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

Internationale betrokkenheid

Er zijn ook andere nationaliteiten die naar verluidt zijn gegijzeld, waaronder Amerikaanse, Mexicaanse, Braziliaanse en Thaise staatsburgers. Dit bemoeilijkt de reactie van Israël op de aanval van Hamas verder.

De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, kondigde aan dat de VS onmiddellijk veiligheidssteun aan Israël zal verlenen. De VS stuurt ook een marine carrier strike group naar de oostelijke Middellandse Zee, inclusief geleide raketvernietigers en geleide raketkruisers.

Israëls toekomstige acties

Premier Benjamin Netanyahu voorspelde zondag een “lange en moeilijke oorlog” en zwoer “machtige wraak” op Hamas. Het IDF gaf aan dat de prioriteit voor de komende uren en dagen is om “het hele gebied te controleren en alle terroristen op ons grondgebied te doden.”

Er zijn al duizenden Israëlische reservisten opgeroepen en het IDF heeft aangekondigd dat verschillende gemeenschappen dicht bij het veiligheidshek van Gaza worden geëvacueerd. Israël heeft ook om precisiegeleide bommen en extra onderscheppers voor zijn Iron Dome-raketsysteem gevraagd aan de VS.

Regio in onzekerheid

De aanvallen komen na maanden van toenemend geweld tussen Palestijnen en Israëli’s, waarbij het langlopende conflict nu een onbekend en gevaarlijk nieuw gebied betreedt. Er blijven vragen over hoe het Israëlische militaire en inlichtingenapparaat in een van de ergste veiligheidsfouten van het land lijkt te zijn overvallen.

Er zijn ook zorgen dat het conflict zich in de regio zou kunnen verspreiden. De Libanese groep Hezbollah eiste zondag de verantwoordelijkheid op voor het richten op drie Israëlische sites in een gebied dat bekend staat als de Shebaa Farms, met behulp van raketten en artillerie. Het gebied wordt door Libanon als door Israël bezet beschouwd.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hield zondag een noodvergadering, maar er werd daarna geen actie ondernomen. De Europese Unie zal naar verwachting op dinsdag bijeenkomen om de situatie in Israël te bespreken.

Related news