Israël evacueert inwoners nabij Libanese grens na verhoogde gevechten met Hezbollah

7 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Israël heeft aangekondigd dat het inwoners nabij de Libanese grens gaat evacueren door de verscherpte gevechten met Hezbollah en de vrees dat de oorlog tegen Hamas zich zou kunnen uitbreiden. Volgens een gezamenlijke verklaring van het Israëlische Ministerie van Defensie en de IDF (Israel Defense Forces) worden inwoners van Noord-Israël die binnen 1,9 kilometer van de Libanese grens wonen, geëvacueerd naar door de staat gefinancierde pensions. Deze aankondiging treft 28 gemeenschappen en volgt op de sluiting van een zone van ongeveer vier kilometer ten zuiden van de Libanese grens door de IDF, de dag ervoor.

Luchtaanvallen op Hezbollah

De IDF heeft gemeld dat haar vliegtuigen ‘s nachts luchtaanvallen hebben uitgevoerd op de militaire infrastructuur van Hezbollah in Libanon. De IDF heeft tijdens de oorlog, die nu zijn tiende dag ingaat, herhaaldelijk geweld uitgewisseld met Hezbollah, maar de gevechten zijn in het weekend geïntensiveerd.

UNIFIL waarschuwt voor mogelijke oorlogsmisdaden

United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) heeft in een verklaring aangegeven dat aanvallen op burgers of VN-personeel schendingen van het internationaal recht zijn die kunnen neerkomen op oorlogsmisdaden. UNIFIL meldde dat haar hoofdkwartier in de zuidelijke Libanese stad Naqoura door een raket werd getroffen en werkt aan het verifiëren van wie het heeft afgevuurd.

Oorlog tegen Hamas

Israël voert sinds 7 oktober oorlog tegen Hamas, nadat de militante groep een verrassingsaanval op het Midden-Oostenland had gelanceerd, waarbij meer dan 1.300 Israëli’s werden gedood en ongeveer 120 anderen werden gegijzeld. Als vergelding heeft Israël oorlog gevoerd tegen Hamas, waarbij de Gazastrook, die sinds midden 2000 door de militante groep wordt gecontroleerd, onophoudelijk wordt gebombardeerd.

Humanitaire crisis in Gaza

De oorlog heeft geleid tot een humanitaire crisis in de Gazastrook. Volgens gegevens van het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn er tot zondagavond 2.670 Palestijnen gedood en nog eens 9.600 gewond geraakt. Meer dan een miljoen Palestijnen, bijna de helft van de bevolking van Gaza, zijn ontheemd geraakt. Het VN-hulpagentschap in Gaza heeft aangegeven dat bijna 400.000 van de ontheemden in zijn faciliteiten verblijven, ver boven hun capaciteit.

Mogelijke heropening Rafah grensovergang

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken kondigde zondag aan dat de Rafah grensovergang heropend zou worden, wat de hoop doet rijzen dat de voorraden die in Egypte staan binnenkort Gaza kunnen binnenkomen. Er werden geen details gegeven, maar de Amerikaanse ambassade in Israël gaf maandag vroeg een veiligheidswaarschuwing af waarin staat dat de grensovergang om 9 uur ‘s ochtends zou openen voor Palestijnen om Egypte binnen te gaan en voor hulp en voorraden om Gaza binnen te komen.

Hezbollah voert aanvallen uit op Noord-Israël

Terwijl de oorlog tegen Hamas in Gaza wordt gevoerd, heeft Hezbollah, gesteund door Iran, raketten afgevuurd op Noord-Israëlische gemeenschappen vanuit het naburige Libanon, wat een reactie uitlokte van de Israëlische strijdkrachten.

Related news