Islamistische militante aanval in België eist levens van twee Zweedse burgers

6 maanden geleden gepubliceerd

Een zelfverklaarde islamistische militant heeft maandagavond twee Zweedse burgers doodgeschoten in het centrum van Brussel, volgens de federale aanklager. De schutter beweerde geïnspireerd te zijn door Islamitische Staat. De aanval komt op een moment van verhoogde veiligheidsproblemen in Europese landen in verband met het conflict tussen Israël en Hamas, en slechts enkele dagen nadat een leraar in Noord-Frankrijk dodelijk werd neergestoken.

De Franse president Emmanuel Macron reageerde op de gebeurtenissen in Brussel en zei: “Ons Europa wordt door elkaar geschud.”

Eerdere islamistische aanvallen in België

De aanval in Brussel is de laatste in een reeks van islamistische militante aanvallen in België in de afgelopen jaren:

  • Op 10 november 2022 werd een Belgische politieagent doodgestoken. De verdachte stond op een lijst van geradicaliseerde moslims van een veiligheidsdienst en was enkele uren voor de aanval naar een psychiatrische afdeling gebracht.

  • Op 22 maart 2016 werd Brussel het doelwit van islamistische aanvallen, waarbij 32 mensen omkwamen bij zelfmoordaanslagen op de luchthaven en in de metro van de stad. Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op. Zes mannen werden veroordeeld voor moord en twee anderen voor terrorisme.

  • Op 13 november 2015 werd Parijs opgeschrikt door meerdere, bijna gelijktijdige geweer- en bomaanslagen op uitgaansgelegenheden in de stad, waarbij 130 mensen omkwamen en 368 gewond raakten. Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op. Twee van de 10 bekende daders waren Belgische burgers en drie anderen, hoewel van Franse nationaliteit, woonden in Brussel.

Verdere aanvallen gelinkt aan België

Er zijn ook verschillende aanvallen uitgevoerd door individuen die banden hadden met België:

  • Op 21 augustus 2015 verwondde een 25-jarige Marokkaanse man, Ayoub El Khazzani, drie mensen op een hogesnelheidstrein Thalys in Noord-Frankrijk voordat hij werd overmeesterd door passagiers die een Amerikaanse soldaat omvatten. Hij stapte in Brussel op de trein.

  • Op 15 januari 2015, een week na militante islamistische aanvallen in Parijs op het Charlie Hebdo-magazine en een Joodse supermarkt, doodde de Belgische politie twee mannen die tijdens een van ongeveer een dozijn invallen op hen schoten tegen een islamistische groep die volgens federale aanklagers op het punt stond “terroristische aanvallen op grote schaal” te lanceren.

Het is duidelijk dat België, net als veel andere Europese landen, worstelt met de dreiging van islamistisch militantisme, en dat het een voortdurende uitdaging blijft om deze bedreiging het hoofd te bieden.

Related news