Iran waarschuwt voor potentieel oncontroleerbare situatie in het Midden-Oosten

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abdollahian, heeft Israël gewaarschuwd dat de situatie in het Midden-Oosten uit de hand kan lopen als het de aanvallen op Gaza niet stopt. Hij beschuldigde ook de VS van medeplichtigheid door militaire steun te verlenen aan Israël. Deze waarschuwingen kwamen kort voordat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn troepen waarschuwde dat ze zich in een gevecht voor hun leven bevinden en dat de oorlog tegen Hamas een kwestie van “doen of sterven” is.

Verdere escalatie van het conflict

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken van Iran is de steun van de VS aan Israël een bewijs dat het lopende conflict in Gaza in feite een “proxy-oorlog” is die Israël uitvoert namens de Verenigde Staten. Hij beweerde dat als de VS en Israël “de misdaad tegen de menselijkheid en de genocide in Gaza” niet onmiddellijk stoppen, de situatie in de regio uit de hand kan lopen en verstrekkende gevolgen kan hebben.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin waarschuwde eveneens voor de mogelijkheid van een “significante escalatie van aanvallen” op Amerikaanse troepen of burgers. Hij adviseerde elke groep of land dat probeert het conflict te verbreden om dat niet te doen.

Netanyahu’s waarschuwing aan Hezbollah

Premier Netanyahu waarschuwde Hezbollah om zich niet in de oorlog te mengen. Hij stelde dat als Hezbollah zich zou mengen in het conflict, dit de grootste vergissing van hun leven zou zijn. De premier beloofde dat Israël hen met een onvoorstelbare kracht zou treffen, wat zou leiden tot verwoesting voor Hezbollah en de staat Libanon.

Toename van geweld

In de afgelopen twee weken zijn meer dan 4.600 Palestijnen gedood in Gaza, volgens het door Hamas gerunde ministerie van Gezondheid, en Israël heeft aangekondigd dat het de luchtaanvallen intensiveert. Tegelijkertijd hebben verschillende Iraakse bases die worden gebruikt door door de VS geleide coalitietroepen te maken gehad met drone- en raketaanvallen. In buurland Syrië hebben Israëlische raketten de internationale luchthavens van Damascus en Aleppo geraakt, waarbij volgens de Syrische staatsmedia ten minste twee werknemers om het leven zijn gekomen.

Related news