Door Iran gesteunde Houthi's beschadigen schip voor de kust van Jemen

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

De door Iran gesteunde Houthi-groep heeft zondag een schip voor de kust van Jemen beschadigd. Dit heeft ertoe geleid dat de bemanning het schip moest verlaten. Dit is de laatste escalatie van maritieme spanningen die handelsroutes in de Rode Zee hebben verstoord.

Schade aan het schip

Het schip heeft catastrofale schade opgelopen en is volledig tot stilstand gekomen, aldus Houthi-woordvoerder Yahya Sare’e. Door de omvangrijke schade loopt het schip nu het risico om mogelijk te zinken in de Golf van Aden.

Het U.K. Maritime Trade Operations (UKMTO) meldde dat ze een bericht hadden ontvangen over een aanval op een schip in de Straat van Bab el-Mandeb, voor de kust van Jemen. De bemanning had het schip verlaten. “Het schip ligt voor anker en alle bemanningsleden zijn veilig,” zei het UKMTO.

Identiteit van het schip

Houthi-militanten hebben later de aanval opgeëist. Woordvoerder Yahya Sare’e identificeerde het schip als het algemene vrachtschip Rubymar en beschreef het als Brits. VesselFinder en MarineTraffic.com geven echter aan dat het schip onder de vlag van Belize vaart. Het Rubymar was onderweg van de Saoedische haven Ras al-Khair naar Varna, Bulgarije, volgens gegevens van MarineTraffic.com.

Gevolgen voor maritiem verkeer

Aanhoudende aanvallen door de Houthi’s hebben het scheepvaartverkeer door de Rode Zee, dat goed is voor ongeveer 12% van het wereldwijde maritieme transit, verlamd. Verschillende scheepvaartbedrijven, waaronder het Deense Maersk, en oliemaatschappijen hebben reizen door de Rode Zee onderbroken of schepen omgeleid om de langere en duurdere route rond Kaap de Goede Hoop te nemen.

De handel in ruwe olie en olieproducten is vooral kwetsbaar, gezien het aantal belangrijke producenten in het Midden-Oosten. De vijandelijkheden hebben ook geleid tot gewapende uitwisselingen tussen Houthi’s en Britse en Amerikaanse troepen, die eerder Jemenitische doelen hebben aangevallen in een poging de maritieme veiligheid te verbeteren.

Related news