Iran dichter bij het wapengeschikt maken van uranium en het bouwen van een nucleaire bom

5 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Volgens een nieuw rapport van het Institute for Science and International Security (ISIS) komt Iran steeds dichter bij het worden van een nucleaire staat. Het dreigingsniveau is opgewaardeerd naar “Extreem Gevaar”, de hoogste van de zes classificaties, voor het eerst sinds de groep het Iraanse nucleaire programma begon te volgen in de jaren ‘90.

Voldoende verrijkt uranium

Sinds 2022 is de ‘uitbraaktijd’ van Iran nul geweest, dat wil zeggen dat Iran “meer dan genoeg … hoogverrijkt uranium (HEU) heeft om direct een nucleair explosief te vormen”. Uranium is niet het enige benodigde component om een nucleair wapen te vormen, maar het is verreweg het moeilijkst te verkrijgen. “Als Iran zijn 60 procent verrijkt uranium verder wil verrijken tot 90 procent wapengeschikt uranium (WGU) … zou het dat snel kunnen doen”, zegt het rapport.

Snelle ‘uitbraak’

Iran “kan uitbreken en binnen een week genoeg wapengeschikt verrijkt uranium produceren voor een nucleair wapen”, alleen al met een fractie van zijn 60 procent verrijkt uranium. Deze uitbraak zou moeilijk te detecteren zijn voor inspecteurs als Iran stappen zou ondernemen om de toegang van inspecteurs te vertragen. Bovendien kan Iran, met zijn resterende voorraad verrijkt uranium, “in totaal genoeg wapengeschikt uranium hebben voor zes wapens in een maand, en na vijf maanden van het produceren van wapengeschikt uranium, zou het genoeg kunnen hebben voor twaalf.”

Wapenproductie en -levering

Hoewel de productie van het afleversysteem voor het wapen zelf langer zou kunnen duren, zou een versneld programma om een eenvoudige oorlogskop te ontwikkelen die per schip of vrachtwagen wordt afgeleverd, “in ongeveer zes maanden kunnen worden voltooid”. Daarnaast is Iran de laatste jaren niet meewerkend geweest met internationale nucleaire inspecteurs, waardoor het minder waarschijnlijk is dat de wereld dergelijke activiteiten op tijd zou opmerken om succes te voorkomen.

Related news