Internationaal Strafhof kent 52 miljoen euro toe aan slachtoffers Ugandese rebellenleider

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft op woensdag 28 februari 2024, meer dan 52 miljoen euro toegekend aan duizenden slachtoffers van een veroordeelde commandant van de Ugandese rebellengroep, het Verzetsleger van de Heer. De bijna 50.000 slachtoffers die onder de uitspraak vallen, omvatten voormalige kindsoldaten en kinderen die voortkomen uit verkrachtingen en gedwongen zwangerschappen.

Achtergrond

Dominic Ongwen werd drie jaar geleden veroordeeld voor 61 misdrijven, waaronder moorden, verkrachtingen, gedwongen huwelijken en het rekruteren van kindsoldaten tussen 2002 en 2005. Een beroepscommissie van het ICC bevestigde zijn veroordeling en 25-jarige gevangenisstraf eind 2022, waardoor de weg vrij was voor een bevel tot schadeloosstelling.

Impact van de misdaden

Volgens de voorzittende rechter Bertram Schmitt hebben “tienduizenden individuen enorm geleden door de onvoorstelbare wreedheden” die werden begaan toen rebellen onder leiding van Ongwen vier kampen voor ontheemden in Noord-Uganda aanvielen. Daarnaast hebben meer dan 100 vrouwen en meisjes en duizenden kinderen onder de 15 jaar diepgaand en veelzijdig leed ervaren als gevolg van ontvoering. Velen van hen werden later onderworpen aan seksuele en gendergerelateerde misdaden en/of gedwongen om als soldaten voor de LRA te dienen.

Betaling van de schadevergoeding

Ongwen was niet aanwezig bij de hoorzitting over de schadevergoeding. Hoewel hij aansprakelijk wordt geacht voor de schadevergoeding, oordeelde het hof dat hij onvermogend is. De schadevergoeding zal worden betaald door een door de lidstaten van het hof opgericht trustfonds voor slachtoffers. Rechter Schmitt riep “staten, organisaties, bedrijven en particulieren” op om de missie en inspanningen van het trustfonds voor slachtoffers te ondersteunen en bij te dragen aan de fondsenwervingsactiviteiten.

Related news