Indiase marine voorkomt piraterijaanval bij Somalische kust; 11 Iraniërs, 8 Pakistanen gered

26 dagen geleden gepubliceerd
  Pexels

Het Indiase oorlogsschip INS Sharda heeft het schip FV Omaril met 11 Iraanse en acht Pakistaanse bemanningsleden gered na een aanval van piraten. Dit is de meest recente poging tot piraterij die de Indiase marine heeft verijdeld bij de Oostkust van Somalië.

Verloop van de reddingsoperatie

De Indiase marine merkte verdachte activiteiten op bij het FV Omaril op 31 januari. De INS Sharda, die al betrokken was bij anti-piraterijoperaties, werd ingezet om hulp te bieden.

“De FV Omaril, een Iraans schip, was overvallen door zeven piraten die de bemanning als gijzelaars hadden genomen,” zei woordvoerder van de Indiase marine, commandant Vivek Madhwal. Met behulp van zijn helikopter en boten dwong de INS Sharda de piraten om de gijzelaars ongedeerd vrij te laten.

Alle bemanningsleden, waaronder 11 Iraniërs en 8 Pakistani, werden veilig vrijgelaten, samen met de vissersboot Omaril. Na de redding voerde de INS Sharda een grondige inspectie van het schip uit om de gezondheid van de voorheen gegijzelde bemanning te waarborgen.

Verhoogde inzet in de regio

In de afgelopen weken heeft de Indiase marine meerdere koopvaardijschepen in de Arabische Zee bijgestaan na aanvallen. Deze meest recente reddingsoperatie vindt plaats te midden van wereldwijde zorgen over Houthi-militanten die koopvaardijschepen in de Rode Zee en aangrenzende gebieden aanvallen.

In reactie hierop heeft de marine de inzet van schepen en luchttoezicht in de centrale Arabische Zee en bij de oostkust van Somalië verhoogd om de maritieme veiligheid in de regio te herstellen.

De Indiase minister van Defensie, Ajay Bhatt, meldde dat Indiase marine-eenheden worden ingezet in strategische wateren in Djibouti, de Golf van Aden en de Noord-Arabische Zee om veiligheid te bieden aan koopvaardijschepen. “De Indiase marine heeft haar aanwezigheid van schepen en luchttoezicht in de centrale Arabische Zee en bij de Oostkust van Somalië verhoogd om de maritieme veiligheid in de regio te herstellen,” zei hij.

Related news