India's Hooggerechtshof weigert huwelijken van hetzelfde geslacht te legaliseren

9 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

Het Hooggerechtshof in India heeft op dinsdag besloten huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht niet te legaliseren. In plaats daarvan liet het de beslissing over aan het parlement. Dit komt overeen met de visie van de regering van premier Narendra Modi, die stelt dat de wetgevende macht de juiste instantie is om te oordelen over deze controversiële kwestie.

Teleurstelling voor de LGBTQ-gemeenschap

De unanieme uitspraak van de vijfkoppige jury was een grote teleurstelling voor de omvangrijke LGBTQ-gemeenschap in het dichtstbevolkte land ter wereld. Dit komt vijf jaar na het opheffen van een koloniaal verbod op homoseksualiteit. De nationalistische regering van Modi’s Bharatiya Janata Party (BJP) had zich verzet tegen verzoekschriften aan het hof over het onderwerp, met als argument dat een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht niet te vergelijken is met het Indiase gezinsconcept van een man, een vrouw en kinderen.

Reacties op de uitspraak

Hoofdrechter D.Y. Chandrachud merkte op dat er zowel overeenstemming als onenigheid bestond over hoe ver men zou moeten gaan met betrekking tot het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht. Vier van de vijf rechters hadden afzonderlijke uitspraken geschreven, wat de complexiteit van de zaak weerspiegelt. “Dit hof kan geen wetgeving maken. Het kan het alleen interpreteren en effect geven”, zei Chandrachud, terwijl hij ook het regeringsargument verwierp dat homoseksueel zijn “stedelijk of elitair” is.

Panel voor ‘menselijke zorgen’

Het hof liet het aan een door de regering voorgesteld panel over om de “menselijke zorgen” van homoseksuele koppels aan te pakken. Dit panel zou expertise moeten hebben in het omgaan met de sociale, psychologische en emotionele behoeften van mensen uit de homogemeenschap. Het panel moet ook overwegen om homoseksuele koppels toegang te geven tot services en faciliteiten zoals gezamenlijke bankrekeningen en pensioenen, waarvan ze momenteel zijn uitgesloten.

Erkenning van partnerschappen

Chandrachud en een tweede rechter spraken over het erkennen van partnerschappen van homoseksuele koppels, maar de andere drie rechters waren het hier niet mee eens. “Huwelijk is een sociale instelling. De huwelijkse status wordt niet verleend door de staat”, zei Ravindra Bhat, een van de drie andere rechters. Leden van de LGBTQ-gemeenschap waren in tranen te zien na de uitspraak, sommigen troostten elkaar.

Reacties van de gemeenschap

Uday Raj Anand, een van de aanvragers in de zaak, zei: “Ik had niet verwacht dat het een erg goed oordeel zou zijn, maar het voelt veel erger dan verwacht. Wat ik had gedacht, was dat het hof op zijn minst zijn standpunt duidelijk zou maken, zou zeggen dat het niet in staat is om wetten te maken of te veranderen, maar dat ze zeker de regering zouden opdragen om dit te doen. Het voelt dus een beetje schokkend om zelfs dat niet te hebben gekregen.”

In Azië blijft de acceptatie van het homohuwelijk grotendeels achter bij die van het Westen, met alleen Taiwan en Nepal die het toestaan. Activisten stellen dat hoewel de uitspraak van 2018 het verbod op homoseksualiteit afschafte, het onrechtvaardig is dat ze nog steeds geen wettelijke ondersteuning hebben voor partnerschappen, een basisrecht dat heteroseksuele getrouwde stellen wel hebben.

Related news