India stopt visumverlening aan Canadezen te midden van escalerend geschil

7 maanden geleden gepubliceerd

India heeft de visumverlening aan Canadezen stopgezet te midden van een escalerend geschil over de moord op een Sikh-separatist in Canada. Volgens India is de beslissing het gevolg van “veiligheidsdreigingen” die zijn missies in Canada hebben belemmerd.

Stijgende spanningen tussen India en Canada

De spanning tussen de twee landen nam toe na een suggestie van de Canadese premier Justin Trudeau dat India betrokken zou kunnen zijn geweest bij de moord op de separatist op 18 juni. India heeft deze beweringen krachtig ontkend en ze “absurd” genoemd, terwijl Trudeau Canada’s inzet voor de rechtsstaat en de bescherming van zijn burgers benadrukte, zonder de bedoeling India te provoceren. De relatie tussen beide landen, die belangrijke handels- en veiligheidspartners en bondgenoten van de VS zijn, is al een tijdje aan het verslechteren.

Reacties op recente bedreigingen

Als reactie op recente bedreigingen aan hun ambassade en consulaten in Canada, heeft het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken de opschorting van de visumdiensten aangekondigd, zelfs voor Canadezen in derde landen. Canada heeft als reactie hierop een inkrimping van zijn personeel in India aangekondigd nadat bepaalde diplomaten bedreigingen hadden ontvangen op sociale platformen.

Ondanks deze spanningen blijven de Canadese visumdiensten in India operationeel.

Historische banden en recente onenigheid

India en Canada hebben historisch gezien nauwe banden, met veel belangen. De bevolking van Canada telt 1,4 miljoen mensen van Indiase afkomst, waarvan meer dan de helft Sikhs zijn. Daarnaast vormden Indiase studenten in 2022 40% van de totale internationale studentenpopulatie in Canada.

Deze verergerende onenigheid tussen de naties werd openbaar toen Canada India in verband bracht met de moord op separatistisch leider Hardeep Singh Nijjar. Trudeau heeft de Indiase autoriteiten opgeroepen om samen te werken aan het onderzoek, maar India heeft teruggeslagen dat Canada probeert de aandacht af te leiden van Khalistani-extremisten op zijn eigen grondgebied.

Related news