India kondigt controversiële burgerschapswet aan

5 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

India heeft regels aangekondigd die de implementatie van een controversiële burgerschapswet mogelijk maken. Deze wet sluit moslims uit. Het Indiase Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de regels aangekondigd op maandag, vooruitlopend op de algemene verkiezingen in het voorjaar. Premier Narendra Modi zal dan streven naar een zeldzame derde ambtstermijn.

Snelle route naar burgerschap

De Burgerschap (Amendement) Wet biedt een snelle route naar burgerschap voor immigranten uit Afghanistan, Bangladesh en Pakistan - op voorwaarde dat ze geen moslim zijn. De controversiële wet zou van toepassing zijn op religieuze minderheden die vervolgd worden op religieuze gronden, waaronder hindoes, sikhs, boeddhisten, jains, parsis en christenen. De wet, oorspronkelijk aangenomen door het Indiase parlement in 2019, kon niet in werking treden tot de regels waren aangekondigd.

Kritiek op de wet

Ondanks dat de wet goed werd ontvangen door Modi, een hindoe-nationalist, werd er hevig geprotesteerd door oppositiepartijen. Zij beweren dat de wet ongrondwettelijk is en de 200 miljoen moslims in India marginaliseert. Critici van de wet stellen dat het een ander voorbeeld is van hoe Modi en de hindoe-nationalistische Bharatiya Janata Partij (BJP) een agenda van hindoe-nationalisme op seculier India hebben geduwd, ten koste van de moslimbevolking.

Spanningen tussen religieuze groepen

De aankondiging komt een maand nadat twee moskeeën werden gesloopt in de staat Uttarakhand en Delhi, wat leidde tot botsingen en lokale avondklokken. In januari werd een uitgebreide hindoe-tempel ingehuldigd op de site van een 16e-eeuwse moskee die meer dan 30 jaar geleden werd vernietigd door hindoe-hardliners. Hoewel veel hindoes de opening van de Ram Janmabhoomi Mandir in Ayodhya vierden, was de inhuldiging een pijnlijke herinnering aan de religieuze verdeeldheid die onder Modi’s bewind steeds duidelijker is geworden.

Related news