India dringt aan op vroege vrijlating van Indiërs die werken voor het Russische leger

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

India heeft Rusland “krachtig” gevraagd om Indiase staatsburgers die onder valse voorwendselen in het Russische leger dienen, snel te repatriëren. Deze oproep komt een dag nadat het Centraal Bureau van Onderzoek (CBI) invallen deed in zeven steden om een mensenhandelring bloot te leggen die Indiërs naar Rusland transporteert.

Mensenhandelen valse voorwendselen

Het CBI voerde donderdag (7 maart) invallen uit op 15 locaties in zeven steden. Dit gebeurde naar aanleiding van klachten over mensenhandel tegen visumconsultatiebureaus en agenten die Indiërs naar Rusland stuurden voor zogenaamde werkgelegenheid, om ze vervolgens in te zetten in het conflict in Oekraïne.

Het onderzoek toonde aan dat velen naar Rusland werden gelokt onder het voorwendsel van toelating tot particuliere universiteiten, om vervolgens gedwongen te worden naar de oorlogszone te gaan.

Oproep aan de Russische overheid

“We hebben de kwestie stevig bij de Russische regering aangekaart voor de vroege ontslag van dergelijke Indiase staatsburgers,” zei MEA-woordvoerder Randhir Jaiswal tijdens de wekelijkse persbriefing. “We blijven toegewijd aan de vroege vrijlating van onze staatsburgers die dienen als ondersteunend personeel bij het Russische leger en hun uiteindelijke terugkeer naar huis.”

Sterke actie tegen mensenhandel

Over de invallen merkte hij op dat het CBI een “groot netwerk van mensenhandel heeft opgerold door zoekopdrachten uit te voeren in verschillende steden en belastend bewijs te verzamelen”. Er is een “sterke actie” ingezet tegen “agenten en onbetrouwbare elementen die hen rekruteerden”.

Risico’s en verliezen

Jaiswal herhaalde ook dat Indiase burgers zich niet moeten laten verleiden door aanbiedingen voor ondersteunende banen bij het Russische leger, omdat dit “gevaarlijk is en een risico voor het leven inhoudt”. Tot nu toe zijn minstens twee Indiërs, die bij het Russische leger werkten, bekend verloren te hebben in de gevechten.

Invallen en resultaten

De invallen vonden donderdag plaats in Delhi, Mumbai, Ambala, Chandigarh, Madurai, Thiruvananthapuram en Chennai. Bij de inval vond het CBI contant geld ter waarde van Rs 50 lakh en nam het “belastende documenten en elektronische records zoals laptops, mobiele telefoons, desktops, CCTV-beelden” in beslag.

Met de aangehouden verdachten beweert het onderzoeksbureau dat minstens 35 gevallen van slachtoffers die naar het buitenland zijn gestuurd, zijn “vastgesteld”. Er blijft enige verwarring bestaan over het aantal Indiërs dat bij het Russische leger werkt. Terwijl het MEA heeft beweerd dat tot nu toe ongeveer 20 Indiërs contact hebben opgenomen met de Indiase ambassade om hun terugkeer te vragen, is het aantal dat door veiligheidsdiensten wordt genoemd veel hoger.

Related news