Hoofd van Israëlische Veiligheidsdienst neemt verantwoordelijkheid voor falen bij Hamas-aanval

7 maanden geleden gepubliceerd

Ronen Bar, het hoofd van de Israëlische Interne Veiligheidsdienst (ISA), heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen voor het falen om de brute aanval van Hamas op 7 oktober te voorkomen. Bij deze aanval kwamen meer dan 1300 mensen om het leven. Ondanks het falen, zweert Bar te vechten tot een beslissende overwinning in de oorlog is bereikt.

Reactie op de aanval

In zijn eerste reactie na de verrassingsaanval, die iedereen in Israël in shock achterliet, gaf Bar toe dat de ISA er niet in was geslaagd een waarschuwing te genereren. Ondanks verschillende ondernomen acties, was het niet gelukt om een voldoende vroege waarschuwing te creëren die de aanval had kunnen verijdelen.

Bar benadrukte dat er tijd zal zijn voor onderzoek, maar dat het nu tijd is om te vechten. Op de dag van de aanval heeft zijn organisatie, in samenwerking met het Israëlische Defensieleger (IDF), een speciaal systeem opgezet om gekidnapte en vermiste personen te lokaliseren, identificeren en de inspanningen om hen te vinden te concentreren.

Strijd tegen terrorisme

Er werden verschillende teams gevormd op basis van de behoeften van het gevecht op dat moment. Bar prees de moed, dapperheid en strijdlust van zijn mannen. De troepen in het zuiden gingen van slag naar slag, geconfronteerd met tientallen terroristen. Tien van hun beste mannen werden gedood, velen raakten gewond en de militairen verloren hun familieleden.

Hij benadrukte dat alle medewerkers van de organisatie naar hun eenheden kwamen, taakgroepen werden opgericht en speciale teams werden gevormd. Iedereen die een wapen droeg, ging vechten.

Gevolgen van de aanval

Israël, dat wereldwijd bekend staat om zijn inlichtingennetwerk, is diep getroffen door het massale falen van haar befaamde agentschappen. Ook de Chef van Staf van het IDF, Herzi Halevi, heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen voor het falen om de aanval vorige week te stoppen.

Related news