Hongaarse premier Orban start campagne voor EU-verkiezingen met kritiek op Brussel

8 maanden geleden gepubliceerd

Hongaarse premier Viktor Orban heeft zijn campagne voor de Europese parlementsverkiezingen van volgend jaar gelanceerd met kritiek op de leiders van de EU. Tijdens een toespraak op maandag noemde hij Brussel een “slechte hedendaagse parodie” die volgens hem nog steeds te repareren is.

Spanningen tussen Orban en Brussel

Het wantrouwen tegenover Orban in Brussel is hoog na diverse bittere confrontaties tijdens zijn 13 jaar aan de macht. Deze confrontaties hadden te maken met de rechten van homoseksuelen en migranten in Hongarije, evenals de toegenomen staatscontrole over NGO’s, academici, rechtbanken en media.

Na zijn toespraak protesteerden duizenden mensen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, een liberale bolwerk dat grotendeels tegen Orban’s agenda is. Sommigen uitten hun angst dat Hongarije onder zijn leiding de EU zou kunnen verlaten, een mogelijkheid die Orban herhaaldelijk heeft afgewezen.

Problemen voor de Hongaarse economie

De EU heeft de betaling van miljarden euro’s aan fondsen aan Hongarije opgeschort vanwege zorgen over de rechtsstaat. Dit complicatie voor Orban’s inspanningen om de economie uit de langste technische recessie te halen sinds het bijhouden van moderne records begon.

Orban staat sinds 2010 aan de macht en wordt geconfronteerd met zijn grootste uitdaging met EU-geld in limbo, inflatie op het hoogste niveau in de EU en hoge rentetarieven die de economie afremmen.

Orban’s relatie met Rusland

Orban heeft ook kritiek gekregen van de VS en EU-bondgenoten voor het schudden van handen met de Russische president Vladimir Poetin tijdens een top in China vorige week. Beide leiders bevestigden hun inzet voor bilaterale banden te midden van internationale spanningen over de oorlog in Oekraïne.

De Hongaarse regering is tegen het versnellen van de EU-toetredingsgesprekken met het buurland Oekraïne. Orban’s strijdlustige houding ten opzichte van de EU’s rechtsstaatvoorwaarden die zijn verbonden aan het vrijgeven van de fondsen aan Hongarije, loochenen het relatieve optimisme dat zijn toponderhandelaar vorige week uitte. Deze zei dat de gesprekken over uitstaande kwesties spoedig zouden kunnen eindigen.

Orban’s visie op de toekomst van de EU

“Zelfs als Brussel fluit, dansen we naar onze zin. En als we dat niet willen, zullen we niet dansen,” zei Orban, wat applaus van zijn aanhangers opleverde. “Moskou was niet te repareren, maar Brussel en de EU kunnen nog steeds worden gerepareerd,” voegde Orban eraan toe. Hij stelde dat de huidige leiders van het blok er niet in geslaagd zijn om de veiligheid, vrijheid en welzijn van Europa te beschermen.

Economen van Wood & Company zeiden echter dat er geen voldoende inzet door Orban’s regering was om het geschil over de EU-fondsen op te lossen, ondanks een eerste fase van wettelijke veranderingen. Volgens hen lijkt Orban zich te concentreren op het behalen van het best mogelijke resultaat voor zijn partij bij de EU-parlementsverkiezingen in juni 2024 en volgt hij een strategie van confrontatie met de EU en de VS.

Related news