Hongaarse premier Orbán eerste EU-leider die Putin ontmoet sinds Oekraïne-oorlog

7 maanden geleden gepubliceerd
  Midjourney

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft afgelopen dinsdag een ontmoeting gehad met de Russische president Vladimir Putin. Hiermee is hij de eerste leider van een Europese Unie-land die persoonlijk een ontmoeting heeft gehad met de Russische president sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in februari 2022.

Gesprekken in Beijing

De twee leiders ontmoetten elkaar in Beijing voor een internationaal forum over een van de belangrijkste beleidslijnen van de Chinese president Xi Jinping: het Belt and Road Initiative. De ontmoeting, die gericht was op de toegang van Hongarije tot Russische energie, markeerde het einde van bijna 20 maanden waarin westerse leiders contact met Putin vermeden vanwege zijn invasie van Oekraïne.

Hongaarse houding tegenover Rusland

“Hongarije wilde nooit een confrontatie met Rusland, Hongarije heeft altijd geprobeerd de contacten uit te breiden”, zei Orbán tegen Putin, volgens een Russische vertaling van zijn opmerkingen uitgezonden op de Russische staats televisie. De bilaterale relaties tussen de twee landen hebben echter geleden onder de EU-sancties tegen Moskou, voegde hij eraan toe.

Related news