Historische Droogte in de Amazone Zorgt voor Laagste Waterpeil in Meer dan een Eeuw

7 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

De waterstand in een grote rivierhaven in het Braziliaanse Amazonegebied heeft het laagste punt bereikt in minstens 121 jaar. Deze historische droogte ontwricht het leven van honderdduizenden mensen en beschadigt het jungle-ecosysteem.

Gevolgen van de Droogte

Snel drogende zijrivieren van de machtige Amazone hebben boten gestrand, waardoor voedsel- en watervoorraden naar afgelegen jungledorpen zijn afgesneden. Hoge watertemperaturen worden verdacht van het doden van meer dan 100 bedreigde rivierdolfijnen.

Het havengebied in Manaus, de meest bevolkte stad van de regio waar de Negro-rivier de Amazone ontmoet, registreerde een waterpeil van 13,59 meter (44,6ft) op maandag, volgens de website. Dat is het laagste niveau sinds de registratie begon in 1902, met een vorig record laag van 2010.

Noodhulp voor Dorpen

Pedro Mendonça, een inwoner van het Amazonewoud, was opgelucht toen een Braziliaanse NGO vorige week voorraden leverde aan zijn gemeenschap aan de rivier in de buurt van Manaus. “We hebben hier in onze gemeenschap drie maanden zonder regen gezeten,” zei Mendonça, die in Santa Helena do Inglês woont, ten westen van Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas. “Het is veel heter dan vorige droogtes.”

Klimaatverandering als Oorzaak

Sommige gebieden van de Amazone hebben van juli tot september de laagste regenniveaus gezien sinds 1980, volgens het Braziliaanse overheidsrampencentrum Cemaden. Het ministerie van Wetenschap van Brazilië wijt de droogte aan de klimaatfenomeen El Niño van dit jaar, dat extreme weerspatronen wereldwijd veroorzaakt. Het ministerie verwacht dat de droogte zal duren tot minstens december, wanneer de effecten van El Niño naar verwachting zullen pieken.

Bevolking Getroffen door de Droogte

De droogte heeft per maandag 481.000 mensen getroffen, volgens het civiele defensieagentschap in de staat Amazonas, waar Manaus zich bevindt. Eind vorige week trokken medewerkers van de Braziliaanse NGO Fundação Amazônia Sustentáve (FAS) door de uitgedroogde regio bij Manaus om voedsel en andere benodigdheden te leveren aan kwetsbare dorpsgemeenschappen.

De droogte heeft hun toegang tot voedsel, drinkwater en medicijnen, die meestal per rivier worden vervoerd, bedreigd. Nelson Mendonça, een leider in Santa Helena do Inglês, zei dat hoewel sommige gebieden nog steeds per kano bereikbaar waren, veel boten niet in staat waren geweest om de rivier op te reizen om voorraden te brengen, en goederen werden vervoerd met tractoren of te voet. “Het is niet erg goed voor ons, omdat we praktisch geïsoleerd zijn,” zei hij.

Luciana Valentin, die ook in Santa Helena do Inglês woont, zei dat ze zich zorgen maakte over de zuiverheid van de lokale watervoorziening na de droogte die de waterstanden verminderde. “Onze kinderen krijgen diarree, braken, en hebben vaak koorts vanwege het water,” zei ze.

Related news