Herdenkingstuin geopend op voormalige locatie huis Marc Dutroux

5 maanden geleden gepubliceerd

In België is een herdenkingstuin geopend op de locatie waar de beruchte seriemoordenaar Marc Dutroux zijn jonge slachtoffers gevangenhield. Deze herdenkingstuin is dinsdag officieel geopend in het bijzijn van de ouders van twee van zijn slachtoffers, Julie Lejeune en Melissa Russo.

Het ‘huis van de verschrikkingen’

Het ‘huis van de verschrikkingen’, zoals het bekend stond, werd vorig jaar afgebroken door de autoriteiten in Charleroi. Dutroux hield hier kinderen gevangen in een geluiddichte kelder en martelde en verkrachtte hen. Het huis is vervangen door een tuin, versierd met een muurschildering van een kind dat een vlieger de lucht in ziet gaan.

Dutroux leidde in augustus 1996 de politie naar twee ontvoerde tienermeisjes van veertien en twaalf jaar, die ineengedoken in de kelder zaten. Niet veel later bleek dat Dutroux ook achtjarige Julie en Melissa gevangen had gehouden. Hun lichamen werden begraven op een terrein in het dorp Sars-la-Buissière.

Levenslange gevangenisstraf

De nu 66-jarige Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens onder meer moord, ontvoering en verkrachting in 1995 en 1996. Zijn slachtoffers waren meisjes en jonge vrouwen.

De publieke schok omtrent de misdaden van Dutroux veranderde in woede toen bleek dat de politie een reeks aanwijzingen had gemist en dat Dutroux in 1992 was vrijgelaten na slechts drie jaar van een gevangenisstraf van dertien jaar uit te hebben gezeten voor de ontvoering en verkrachting van vijf meisjes.

In 2020 verzocht Dutroux om voorwaardelijke vrijlating, maar dit verzoek werd afgewezen nadat een psychiatrisch rapport concludeerde dat hij nog steeds gevaarlijk was. Zijn ex-vrouw Michelle Martin en een andere medeplichtige zijn wel al vrijgelaten uit de gevangenis.

Related news