Hamas ontvangt jaarlijks 100 miljoen dollar van Iran

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Hamas, de Palestijnse verzetsbeweging in de Gazastrook, haalt jaarlijks ongeveer 100 miljoen dollar aan financiering uit Iran. Daarnaast verwerven ze ongeveer 600 miljoen dollar per jaar aan belastingen in Gaza, volgens een rapport van The Wall Street Journal.

Inkomstenbronnen Hamas aangetast door militaire acties

De militaire acties van Israël in Gaza hebben de belastinginkomsten van Hamas, hun grootste bron van financiering, aangetast. Hierdoor is buitenlandse financiering, inclusief van liefdadigheidsinstellingen, nu cruciaal voor de groep, aldus westerse functionarissen.

Er is echter een meningsverschil tussen Israël en de VS over welke liefdadigheidsinstellingen aan Hamas zijn gelinkt en welke uitsluitend humanitair werk in Gaza financieren. Een voorbeeld dat door The Wall Street Journal wordt aangehaald, is LaunchGood, een in Michigan gevestigde non-profitorganisatie die financiering voor enkele van de grootste moslimliefdadigheidsinstellingen ter wereld crowdsourcet.

Controverse rondom LaunchGood

Het Israëlische Nationaal Bureau voor de Financiering van Terrorismebestrijding heeft een aantal inzamelingsacties vermeld die door LaunchGood worden gehost en die volgens Israël aan Hamas zijn verbonden. De VS heeft echter nog geen actie ondernomen tegen een van de campagnes of liefdadigheidsinstellingen op het inzamelingsplatform.

LaunchGood, dat de beweringen van Israël betwist, zei dat het een streng nalevingsprogramma heeft opgezet, deels vanwege de speciale controle waaronder islamitische groepen in de VS zijn gekomen.

Iran als belangrijke financier

Het is al lang bekend dat Iran een van de belangrijkste weldoeners van Hamas is en honderden miljoenen dollars heeft overgedragen aan de groep en haar leider, Yahya Sinwar.

Related news