Hamas laat twee Amerikaanse gijzelaars vrij: moeder en dochter

6 maanden geleden gepubliceerd

Hamas beweert dat het twee Amerikaanse gijzelaars heeft vrijgelaten, een moeder en haar dochter. Dit werd gemeld door persbureau Reuters. De Duitse binnenlandminister Nancy Faeser overweegt om aanhangers van Hamas het land uit te zetten. Tegelijkertijd geeft Israël aan de verantwoordelijkheid voor de Gazastrook op termijn te willen overdragen. De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, heeft echter niet aangegeven wie deze verantwoordelijkheid zou overnemen of welke alternatieve regeling hij in gedachten heeft.

Belangrijkste ontwikkelingen

  • Sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook op 7 oktober zijn er minstens 4137 Palestijnen gedood door Israëlische bombardementen, waaronder veel vrouwen en kinderen - in totaal zeker 2500. In Israël zijn sinds het uitbreken van de oorlog ongeveer 1400 doden gevallen, waaronder ook veel vrouwen en kinderen.
  • VN-secretaris-generaal António Guterres riep op tot het snel leveren van hulpgoederen naar Gaza. De grensovergang bij Rafah tussen de Gazastrook zou aanvankelijk vrijdag open gaan, maar volgens de Amerikaanse president Joe Biden zal dit eerder gebeuren, namelijk dit weekend.
  • Het Israëlische leger beweert dat de meerderheid van de gijzelaars die Hamas tijdens haar verrassingsaanval op 7 oktober uit Israël ontvoerde, nog steeds in leven is.
  • Er is nog steeds onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor de explosie in het ziekenhuis, waarbij volgens Hamas 471 doden vielen en 314 mensen gewond raakten. Hamas wijst naar Israël, dat echter beweert dat de explosie het gevolg was van een mislukte raketlancering door de Palestijnse Islamitische Jihad, die dit ontkent.

Related news