Dreigement van Haïtiaanse bendeleider: 'Burgeroorlog als premier niet aftreedt'

ongeveer een maand geleden gepubliceerd
  Pexels

De leider van de gewelddadige bendes die de Haïtiaanse hoofdstad teisteren, heeft gewaarschuwd voor een “burgeroorlog” als de premier van Haïti, Ariel Henry, niet aftreedt. Jimmy “Barbecue” Chérizier uitte deze dreiging terwijl leden van zijn bende probeerden het vliegveld van de hoofdstad te bemachtigen om te voorkomen dat Henry terugkeert uit het buitenland.

Een onhoudbare situatie

Volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Volker Türk, is de situatie “onhoudbaar”. Duizenden Haïtianen hebben moeten vluchten. Hulporganisaties melden dat ongeveer 15.000 mensen, waaronder veel jonge kinderen, de afgelopen weken uit hun huizen zijn verdreven.

Türk gaf aan dat sinds het begin van het jaar “een verbluffende 1.193 mensen zijn gedood en 692 anderen gewond zijn geraakt door bendegeweld”. Hij riep de internationale gemeenschap op om “snel en beslissend op te treden om te voorkomen dat Haïti verder wegzakt in chaos”.

Oproep van de VS aan premier Henry

De Verenigde Staten hebben premier Henry opgeroepen om een overgang te “versnellen”. Woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthew Miller, spoorde aan tot een overgang die moet voorbereiden op “een multinationale veiligheidsmissie” en “de weg moet vrijmaken voor vrije en eerlijke verkiezingen”. Hij zei dat de VS wil dat Henry “concessies doet in het belang van het Haïtiaanse volk”, maar voegde eraan toe dat Washington niet “aandringt op zijn aftreden”.

Dreiging van een burgeroorlog

De spanning blijft hoog in Haïti, met Jimmy “Barbecue” Chérizier die waarschuwde dat “als Ariel Henry niet aftreedt … we regelrecht op een burgeroorlog afstevenen die zal leiden tot genocide”. De G9-alliantie, die hij leidt, heeft een golf van geweld ontketend, waaronder aanvallen op politiebureaus en het bestormen van de twee belangrijkste gevangenissen van het land. Duizenden gevangenen ontsnapten tijdens een massale gevangenisuitbraak op zaterdag.

Related news