Grootste militaire verlies voor Israël sinds start oorlog tegen Hamas

5 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

24 Israëlische soldaten zijn omgekomen en meerdere anderen raakten gewond in centraal Gaza, volgens de Israel Defense Forces (IDF). Dit is het grootste militaire verlies voor het land sinds het begin van de oorlog tegen Hamas in oktober.

Explosie veroorzaakt instorting gebouw

21 van de soldaten kwamen om toen een tweeverdiepingsgebouw waarin zij zich bevonden, instortte als gevolg van een explosie. Volgens de IDF waren de soldaten bezig met het verwijderen van Hamas-gebouwen en infrastructuur nabij de grens met Gaza en de Israëlische kibboets van Kissufim. Mijnen die zij hadden gelegd, ontploften. Een voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat de explosie plaatsvond toen Hamas raket-aangedreven granaten afvuurde. Eén daarvan raakte een tank die de soldaten in het gebouw bewaakte, terwijl een tweede het gebouw zelf raakte. Dit zorgde ervoor dat de explosieven afgingen en het gebouw instortte. De meeste soldaten stierven als gevolg van de explosie. Ook twee mensen in de tank kwamen om het leven. Drie andere soldaten werden gedood bij afzonderlijke incidenten.

Reacties op het verlies

“Het is een zeer pijnlijke en zware prijs”, aldus een IDF-woordvoerder. Premier Benjamin Netanyahu van Israël omschreef maandag als “een van de meest moeilijke dagen” van de oorlog en beloofde het gevecht tegen Hamas voort te zetten. “In naam van onze helden, voor onze levens, we zullen niet stoppen met vechten tot de absolute overwinning”, zei hij. War Cabinet-lid Benny Gantz riep de natie op om verenigd te blijven in het aangezicht van de tragedie.

De oorlog tegen Hamas

Volgens de IDF-website zijn meer dan 550 Israëlische soldaten omgekomen in de oorlog die begon op 7 oktober toen Hamas een verrassingsaanval op Israël lanceerde. Hierbij werden 1.200 mensen gedood en nog eens 240 mensen gegijzeld. Het door Hamas gecontroleerde Palestijnse Ministerie van Gezondheid stelt dat meer dan 25.000 mensen in Gaza, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn omgekomen in de drie maanden oude oorlog.

Related news