Groep Vrouwen uit Groenland Eist Schadevergoeding van Deense Overheid voor Gedwongen Geboortebeperking

6 maanden geleden gepubliceerd

Een groep van 67 vrouwen uit Groenland eist compensatie van de Deense overheid voor een campagne van gedwongen geboortebeperking. Vanaf de jaren 60 tot ver in de jaren 70 werden er bij minstens 4.500 vrouwen, waaronder tieners, spiraaltjes geplaatst om het geboortecijfer onder de inheemse bevolking te beperken.

Onvrijwillige Geboortebeperking

Het blijkt dat het gebruik van deze geboortebeperking doorging tot 1975 en mogelijk zelfs daarna. Eén vrouw ontdekte pas in 2009 dat er een spiraaltje bij haar was geplaatst toen ze moeite had om zwanger te worden. Een andere vrouw vertelde dat ze in 2014 zonder haar toestemming een anticonceptie-injectie had gekregen.

De Invloed op de Gezondheid van Vrouwen

Psycholoog Naja Lyberth, die de compensatie-eis heeft ingediend, zei dat de gebruikte apparaten in sommige gevallen te groot waren voor de lichamen van de meisjes, wat ernstige gezondheidscomplicaties of zelfs onvruchtbaarheid veroorzaakte. In andere gevallen ontdekten de vrouwen pas onlangs de aanwezigheid van de apparaten tijdens gynaecologische onderzoeken.

Onderzoek naar de Praktijken

Een commissie die is opgezet door de Deense en Groenlandse regeringen om het programma te onderzoeken, is pas in mei 2025 klaar met haar bevindingen. De vrouwen willen echter niet wachten op de uitkomsten van dit onderzoek.

Eerder Excuses van Denemarken

Vorig jaar bood Denemarken zijn excuses aan en betaalde het compensatie aan zes Inuit die in de jaren 50 uit hun families waren weggenomen als onderdeel van een poging om een Deens-sprekende elite in Groenland te vormen.

Het Bedrag van de Schadevergoeding

De vrouwen eisen elk 300.000 kroner (ongeveer €34.880; $42.150). Als de regering weigert in te gaan op het verzoek, zijn de vrouwen van plan de zaak voor de rechter te brengen.

Related news