Nieuwe wet in Ghana maakt zich identificeren als LGBTQ+ illegaal

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Het parlement van Ghana heeft een strenge nieuwe wet aangenomen die een gevangenisstraf van maximaal drie jaar oplegt voor iedereen die zich als LGBTQ+ identificeert. De wet legt ook een maximale gevangenisstraf van vijf jaar op voor het vormen of financieren van LGBTQ+ groepen. Dit is de laatste teken van groeiende oppositie tegen LGBTQ+ rechten in de conservatieve West-Afrikaanse natie.

Details van de wet

De wet, die de steun had van Ghana’s twee belangrijkste politieke partijen, treedt alleen in werking als president Nana Akufo-Addo deze tot wet tekent. Hij heeft eerder gezegd dat hij dit zou doen als de meerderheid van de Ghanezen dat wil. Homoseksualiteit is al illegaal in Ghana en kan leiden tot een gevangenisstraf van drie jaar.

De wet stelt ook een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar voor voor iedereen die betrokken is bij LGBTQ+ belangenbehartigingscampagnes gericht op kinderen. Bovendien moedigt het het publiek aan om leden van de LGBTQ+ gemeenschap aan de autoriteiten te melden voor “noodzakelijke actie”.

Reactie van activisten en internationale gemeenschap

Vorige maand waarschuwde Amnesty International dat de wet “aanzienlijke bedreigingen vormt voor de fundamentele rechten en vrijheden” van LGBTQ+ mensen. Activisten vrezen nu heksenjachten tegen leden van de LGBTQ+ gemeenschap en degenen die voor hun rechten opkomen. Ze zeggen dat sommigen zich nu moeten verstoppen.

Deze zorgen worden gedeeld door Winnie Byanyima, het hoofd van het VN-orgaan dat zich bezighoudt met aids. Zij zei: “Als de wet op Menselijke Seksuele rechten en Ghanese Familie Waarden wordt aangenomen, zal het angst en haat verergeren, kan het geweld tegen mede-Ghanese burgers aanwakkeren en zal het een negatieve impact hebben op de vrijheid van meningsuiting, bewegingsvrijheid en vrijheid van vereniging.” Ze voegde eraan toe dat het “de toegang tot levensreddende diensten zou belemmeren” en “Ghana’s ontwikkelingssucces in gevaar zou brengen”.

Oorsprong van de wet

De wet is opgesteld als reactie op de opening van Ghana’s eerste LGBTQ+ gemeenschapscentrum in de hoofdstad, Accra, in januari 2021. De politie sloot het centrum na openbare protesten en druk van religieuze instanties en traditionele leiders in de overwegend christelijke natie. Destijds zeiden de Christelijke Raad van Ghana en de Ghanese Pinkster- en Charismatische Raad in een gezamenlijke verklaring dat het zijn van LGBTQ+ “vreemd is aan de Ghanese cultuur en gezinswaardesysteem en dat de burgers van deze natie dit niet kunnen accepteren”.

Related news