Gewelddadige confrontatie in Kosovo leidt tot drie doden en meerdere arrestaties

7 maanden geleden gepubliceerd

De politie van Kosovo meldt dat ze tijdens een vuurgevecht in het noordelijke dorp Banjska drie gewapende aanvallers hebben gedood en een andere hebben gearresteerd. De confrontatie met zo’n 30 gewapende mannen begon enkele uren na een hinderlaag waarbij een politieagent omkwam en een andere gewond raakte. Een deel van de schietpartij vond plaats in de buurt van een klooster in het dorp.

Politie vindt militaire uitrusting en wapens

Volgens de politie bleef de “veiligheidssituatie gespannen”, hoewel “de intensiteit van de aanvallen op politieagenten is afgenomen.” Eerder hadden de autoriteiten gemeld dat ze “logistieke uitrusting, vermoedelijke militaire voertuigen, militaire uniformen en wapens en munitie van verschillende kalibers” hadden gevonden op een woonlocatie die door de aanvallers werd gebruikt.

Oproep tot overgave en samenwerking

De politie van Kosovo blijft criminele groepen oproepen zich over te geven aan de justitiële autoriteiten en nodigt burgers tegelijkertijd uit om samen te werken met de wetshandhavingsinstanties. Dit is in het belang van het kalmeren van de situatie en de algemene veiligheid.

Gespannen situatie in de regio

Het incident markeert een ernstige escalatie in een regio die al vatbaar is voor onrust. Kosovo is in meerderheid Albanees, maar Banjska is, net als andere dorpen in het noorden, voornamelijk Servisch. Kosovo verklaarde in 2008 onafhankelijkheid van Servië, maar Servië ziet Kosovo als een afgescheiden staat. De Serviërs in Kosovo beschouwen zichzelf als deel van Servië en zien Belgrado als hun hoofdstad, in plaats van Pristina.

Reacties op het incident

Kosovo’s premier Albin Kurti omschreef de schietpartij in Banjska op Facebook als een “terreuraanslag” uitgevoerd door wat hij “Servische criminele bendes” noemde. De Servische president Aleksandar Vučić ontkende de betrokkenheid van zijn land bij de botsing. Hij zei dat de gedode mannen Serviërs uit Kosovo waren.

De Servische Orthodoxe Kerk, die het klooster in Banjska beheert, liet weten dat de rust is teruggekeerd in het klooster en dat de politie nu de situatie onder controle heeft. De EU’s buitenlandbeleidchef Josep Borrell veroordeelde de aanval en riep op tot de-escalatie van de situatie. Hij stelde dat de verantwoordelijke daders voor de rechter moeten verschijnen.

Tussen Kosovo en Servië zijn de spanningen de afgelopen maanden opgelopen, met gewelddadige protesten in mei over controversiële lokale verkiezingen. Tientallen NAVO-vredessoldaten raakten gewond bij de onlusten destijds.

Related news