Gewapende groep omsingeld na dodelijke schietpartij politieagent in Kosovo

7 maanden geleden gepubliceerd

Veiligheidstroepen hebben minstens 30 gewapende mannen omsingeld na de dodelijke schietpartij op een politieagent in Kosovo, volgens de premier van het land, Albin Kurti. De groep zou zich in een klooster in het noordelijke dorp Banjska bevinden. Kurti riep hen op zich over te geven.

Beschuldigingen aan Servië

Kurti beschuldigt Servië ervan deze “terroristische aanval” te steunen, waarbij ook een andere agent gewond raakte. Volgens hem behoren de daders tot georganiseerde criminele groepen die politieke, financiële en logistieke steun van Belgrado krijgen. “Ze vallen ons land aan”, aldus Kurti. Hij voegde eraan toe dat de daders en degenen die hun orders uitvaardigden gestraft zullen worden.

Context van de aanval

De NAVO-vredesmacht in Kosovo heeft troepen in het gebied en is klaar om indien nodig in te grijpen. De spanningen in Kosovo zijn hoog opgelopen na gewelddadige botsingen die volgden op een omstreden lokale verkiezing in mei. Door de EU bemiddelde politieke gesprekken bedoeld om de situatie te stabiliseren zijn vastgelopen.

Het incident vond plaats rond 03:00 uur, nadat de politie zei dat ze in Banjska waren aangekomen, waar een blokkade was gemeld. De agenten werden vanuit verschillende posities aangevallen met “een arsenaal aan vuurwapens, waaronder handgranaten en schoudergestuurde raketten”, volgens een verklaring van de politie.

Reacties op de aanval

De president van Kosovo, Vjosa Osmani, bestempelde het incident als een aanval op de wet en de orde en “tegen de soevereiniteit van de Republiek Kosovo”. Ze veroordeelde de “openlijke agressie van Servië tegen Kosovo” en riep de bondgenoten van het land op om Kosovo te steunen bij het vestigen van wet en orde.

Josep Borrell, de buitenlandbeleidchef van de Europese Unie, veroordeelde de “afschuwelijke aanval” en zei dat de verantwoordelijken ter verantwoording moeten worden geroepen.

Servië heeft nog niet gereageerd op het incident.

Related news