Gewapende aanval op Haïtiaanse gevangenis, beruchte bendeleiders ontsnapt

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Gewapende bendes vielen afgelopen zaterdag de Nationale Penitentiaire Inrichting van Haïti aan, waardoor enkele beruchte bendeleiders en andere gevangenen konden ontsnappen uit de overvolle gevangenis, bevestigde een hooggeplaatste politiebron.

Onrust in Haïti

De gevangenis huisvest enkele van de meest beruchte criminelen van het land, inclusief verdachten van de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse in juli 2021. De ontsnapping vond plaats nadat bendes al dagenlang de gevangenis in Port-au-Prince hadden belegerd.

Prime Minister Ariel Henry was op dat moment op bezoek in Kenia om een akkoord te finaliseren voor de inzet van een door de Verenigde Naties gesteunde Multinationale Veiligheidsondersteuningsmissie om de Haïtiaanse Nationale Politie te helpen bij de bestrijding van het bendegeweld dat het land destabiliseert.

Aanvallen op de hoofdstad

Bendes lanceerden in Henry’s afwezigheid een aanval op de hoofdstad, wat leidde tot de dood van minstens vijf politieagenten toen ze een politiebureau overnamen. Ook werden internationale vluchten geannuleerd. De Amerikaanse ambassade gaf een veiligheidswaarschuwing af aan Amerikaanse burgers dat verschillende locaties in de hoofdstad onder zwaar vuur lagen van gewelddadige bendes.

Overvolle gevangenis

De Nationale Penitentiaire Inrichting in het centrum van Port-au-Prince is de meest overvolle gevangenis van Haïti. Het was ontworpen voor 1.300 gevangenen, maar huisvestte voor de ontsnapping 3.696 gevangenen. Onder hen waren 17 Colombianen die werden beschuldigd van de moordaanslag op Moïse, evenals de voormalige veiligheidschef van het presidentiële paleis, Dimitri Hérard, en veiligheidscoördinator Jean Laguel Civil.

Gebruik van drones

Op zaterdag circuleerde een video online met een beeld van de gevangenis vanuit een drone, naar verluidt bestuurd door de leider van de Baz 5 Segon-bende, Izo. Een stem was te horen die de penitentiaire inrichting observeerde en melding maakte van het gebrek aan politieaanwezigheid in de gevangenis en bendeleden informeerde dat ze konden doorgaan.

De bendeleden, die nu meer gecoördineerd en verenigd lijken dan ooit, hadden maandenlang geprobeerd de belangrijkste gevangenis van het land te doorbreken. Eerdere pogingen om zowel de gevangenis als het Nationale Paleis binnen te dringen, werden vrijdag gemeld, terwijl automatisch geweervuur door de hoofdstad klonk en gewapende bendes politieagenten en overheidsgebouwen bleven aanvallen.

Related news