Gevechten in Soedan zetten gebouwen in brand

7 maanden geleden gepubliceerd

Zware gevechten tussen het leger en rivaliserende strijdkrachten hebben in de Soedanese hoofdstad Khartoem gebouwen in brand gezet. Zondag circuleerden er video’s online waarin de iconische Greater Nile Petroleum Oil Company Tower in vlammen was gehuld. Meer dan een miljoen mensen zijn gedwongen om het land te ontvluchten sinds het begin van de gevechten in april, volgens de VN.

Iconisch oliebedrijf in vlammen

De Greater Nile Petroleum Oil Company Tower, een 18 verdiepingen tellende wolkenkrabber van een oliebedrijf, is een van de meest herkenbare monumenten in Khartoem. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de brand in het gebouw met zijn kenmerkende kegelvormige structuur en glazen gevel. Er zijn geen meldingen van verwondingen of doden.

Oorlog in Soedan

De gewelddadigheden in Soedan begonnen op 15 april, gevolgd door een machtsstrijd tussen de leiders van het Soedanese leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF). De spanningen waren al hoog doordat leden van de RSF over het hele land werden heringezet, wat door het leger als een bedreiging werd gezien.

Het Soedan War Monitor meldt dat de RSF zaterdag gebieden heeft aangevallen die door het leger worden gecontroleerd, waaronder een kantoorgebouw van het ministerie van Justitie. Verschillende overheidsgebouwen zouden zijn afgebrand als gevolg van de aanval.

Gevolgen voor de bevolking

Getuigen meldden aan het AFP nieuwsagentschap dat de aanvallen op legerbases zondag doorgingen. Bewoners van een zuidelijk district van de stad, waar het leger RSF-bases aanviel, zeiden dat ze “enorme knallen” hoorden toen ze wakker werden.

De gezondheidsautoriteiten maakten zondag bekend dat alle belangrijke ziekenhuizen in Khartoem, evenals in de regio Darfur, buiten dienst zijn. Nawal Mohammed, een bewoonster van de hoofdstad, beschreef de gevechten van zaterdag en zondag als “de gewelddadigste sinds het begin van de oorlog”. Volgens een groep pro-democratie advocaten heeft het vechten sinds vrijdag “tientallen burgers” in Khartoem gedood.

Het conflict heeft ongeveer 7.500 mensen het leven gekost en meer dan vijf miljoen mensen gedwongen tot ontheemding.

Related news