Mogelijke gevangenenruil tussen Rusland en de VS voor vrijlating WSJ-journalist

20 dagen geleden gepubliceerd

De Russische president Vladimir Poetin heeft aangegeven open te staan voor een gevangenenruil voor de vrijlating van Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich. De journalist is bijna een jaar vastgehouden in Rusland op ongegronde beschuldigingen van spionage.

Poetin open voor ruil

In een recent interview met voormalig Fox News-commentator Tucker Carlson, liet Poetin weten dat er een overeenkomst kan worden bereikt met de VS voor de vrijlating van Gershkovich. Poetin gaf aan dat hij graag zou zien dat de journalist terugkeert naar de VS, maar verwachtte iets terug van de Amerikanen.

Hoewel hij geen naam noemde, suggereerde Poetin dat hij de Russische huurmoordenaar Vadim Krasikov wilde in ruil voor Gershkovich. Krasikov zit een levenslange gevangenisstraf uit in Duitsland voor de moord op een voormalige Tsjetsjeense strijder in een Berlijns park in 2019.

Eerdere voorstellen afgewezen

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde in december dat het een “nieuw en significant” voorstel aan Rusland had gedaan voor de vrijlating van Gershkovich en de Amerikaanse zakenman Paul Whelan. Whelan zit een gevangenisstraf van 20 jaar uit in Rusland op beschuldiging van spionage, iets wat hij en zijn familie stellig ontkennen.

Woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthew Miller, liet op 5 december weten dat Rusland het voorstel had afgewezen. Volgens Miller heeft de VS meerdere voorstellen op tafel gelegd, maar heeft Rusland tot nu toe geweigerd deze te accepteren.

Succesvolle onderhandelingen in het verleden

Er zijn in de afgelopen jaren twee gevangenenruilingen geweest tussen de VS en Rusland. Deze resulteerden in de vrijlating van marinier Trevor Reed en WNBA-ster Brittney Griner, die de VS ook als onterecht vastgehouden beschouwde in Rusland.

Poetin gaf aan dat er een lopende dialoog is tussen de speciale diensten van de VS en Rusland, en dat dergelijke gesprekken in het verleden succesvol zijn geweest. “Waarschijnlijk zal dit ook met succes worden bekroond”, zei Poetin.

Het Witte Huis liet in januari weten dat president Biden persoonlijk betrokken is bij de inspanningen om Amerikanen vrij te krijgen die gegijzeld of onterecht vastgehouden worden in het buitenland, waaronder Gershkovich en Whelan.

Related news