Gevangenenruil tussen Iran en VS

7 maanden geleden gepubliceerd

Iran en de Verenigde Staten zullen ieder vijf gevangenen vrijlaten in een deal die tot stand is gekomen onder bemiddeling van Qatar. Om deze ruil mogelijk te maken, heeft de VS 6 miljard dollar aan bevroren Iraanse tegoeden vrijgegeven.

De vrijlating

Vijf Amerikanen worden van Iran naar de Qatarese hoofdstad Doha gebracht vanwaar zij naar de VS kunnen terugvliegen. Dit blijkt uit gelekte informatie van ingewijden. De Amerikanen laten op hun beurt vijf Iraniërs vrij. Deze kunnen terugkeren naar Iran.

Iran zal twee zakenmannen en een milieuactivist vrijlaten. De identiteit van de vierde en vijfde gevangene is niet bekendgemaakt. Van de gevangenen die de VS vrijlaat, vertrekken er twee naar Iran. Twee blijven in de VS en een vijfde voegt zich bij zijn familie in een ander land.

Bemiddeling door Qatar

De gevangenenruil is afgesproken na maandenlange bemiddeling door Qatar. Dit land houdt ook in de gaten wat er met het vrijgegeven bedrag gebeurt. Iran moet het geld uitgeven aan goederen die niet onder de internationale sancties vallen, zoals medicatie of voedsel.

Controverse over de deal

De afspraken zijn omstreden. De Republikeinse oppositie beschuldigt president Joe Biden ervan losgeld te betalen voor Amerikaanse burgers. Het Witte Huis verdedigt echter de deal.

Related news