Gaza: Ziekenhuizen hebben nog 24 uur brandstof, Palestijnse slachtoffers opgeslagen in ijsvrieswagens

8 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Trucks die voorheen ijs bezorgden bij supermarkten in centraal Gaza, worden nu gebruikt als geïmproviseerde mortuaria voor slachtoffers van de oorlog tussen Israël en Gaza. Gezondheidsfunctionarissen in de Gazastrook bewaren nu de lichamen van Palestijnen die door Israëlische luchtaanvallen zijn gedood in vrieswagens voor ijs, aangezien het te riskant is om ze naar ziekenhuizen te verplaatsen en begraafplaatsen weinig ruimte hebben.

De situatie in ziekenhuizen

Dr. Yasser Ali van het Shuhada Al-Aqsa ziekenhuis in Deir Al-Balah legt uit: “Het ziekenhuis mortuarium kan maar 10 lichamen aan, dus we hebben ijsvrieswagens van de ijsfabrieken binnengebracht om de grote aantallen [doden] op te slaan”. Ziekenhuizen in heel Gaza hebben moeite om het groeiende aantal gewonden aan te kunnen en kampen met een tekort aan voorraden en nu ook brandstof.

Slachtoffers van de oorlog

Sinds de aanvallen van Hamas op 7 oktober zijn meer dan 1.400 Israëliërs gedood, voornamelijk burgers. Het Gaza Health Ministry meldt dat er 2.750 Palestijnen zijn gedood sinds Israël tegenaanvallen lanceerde. Ongeveer 400 van de 950 Israëlische burgerlichamen die na de Hamas-aanvallen naar het National Centre of Forensic Medicine zijn gestuurd, blijven ongeïdentificeerd.

Dreiging van grondinvasie

Abu Obeideh, de woordvoerder van de militaire vleugel van Hamas, stelt dat de dreiging van een Israëlische grondinvasie van de belegerde Gazastrook hen niet bang maakt en dat ze er klaar voor zijn. Volgens hem houden de Ezzedine al-Qassam Brigades 200 mensen gevangen, met ongeveer 50 anderen die door andere “verzetsfacties en op andere plaatsen” worden vastgehouden.

Brandstoftekort

Reserves van brandstof in alle ziekenhuizen in de Gazastrook zullen naar verwachting slechts ongeveer 24 uur meegaan, waardoor duizenden patiënten in gevaar komen, meldde het humanitaire kantoor van de Verenigde Naties (OCHA) op maandag. Volgens OCHA zou de sluiting van noodgeneratoren het leven van duizenden patiënten in gevaar brengen.

Zware bombardementen

Het OCHA meldt ook dat zware Israëlische bombardementen op Gaza, vanuit de lucht, het land en de zee, bijna ononderbroken hebben voortgeduurd. Palestijnen in Gaza zeggen dat de meest recente bombardementencampagne van Israël de zwaarste is sinds de lancering van de vergeldingsaanvallen vorige week. De bombardementen waren vooral hevig in Gaza City, waarbij luchtaanvallen de gebieden rond twee van de belangrijkste ziekenhuizen van de stad troffen.

Related news