G20 overweegt wereldwijde minimumbelasting voor miljardairs

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

De G20, de groep van de 20 sterkste economieën ter wereld, onderzoekt de mogelijkheid van een wereldwijde minimumbelasting voor de ongeveer 3.000 miljardairs op deze planeet. Het doel is om een einde te maken aan de “race naar de bodem”, een situatie die de superrijken in staat stelt minder belasting te betalen dan de rest van de bevolking.

Samenwerking om belastingontduiking aan te pakken

De wereldleiders komen samen in São Paulo, Brazilië, om op een belangrijke G20-bijeenkomst van ministers van Financiën en centrale bankgouverneurs te discussiëren over een internationaal overeengekomen vangnet voor de belastingheffing op hypermobiele vermogende individuen. Deze samenwerking volgt op de invoering van een 15% wereldwijde minimumbelasting op multinationale bedrijven in januari, onder het voorzitterschap van Brazilië bij de G20.

Steun voor het beleid

De Braziliaanse minister van Financiën, Fernando Haddad, pleit voor de invoering van dit beleid. Ook de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, heeft deze week zijn steun uitgesproken. Le Maire benadrukte dat Europa een voortrekkersrol moet spelen om dit idee zo snel mogelijk te realiseren.

De rol van Gabriel Zucman

De econoom Gabriel Zucman is uitgenodigd door de Braziliaanse regering om de G20-gesprekken op gang te brengen. Zucman leidt de EU Tax Observatory, een in Parijs gevestigde denktank die vorig jaar een mechanisme voor een wereldwijde vermogensbelasting voorstelde. De denktank stelde een jaarlijkse heffing van 2% op het vermogen van de rijkste individuen ter wereld voor als startpunt voor een wereldwijde minimumbelasting.

Uitdagingen en verwachtingen

Hoewel het idee veelbelovend is, moeten er nog veel details worden uitgewerkt tussen landen over hoe de vermogensbelasting zou functioneren. Dit proces kan jaren duren. Het is belangrijk om te onthouden dat de wereldwijde minimumbelasting voor bedrijven tien jaar heeft geduurd om te worden ingevoerd.

Ondanks de mogelijke uitdagingen is er steeds meer erkenning van de noodzaak van internationale samenwerking in een tijdperk van hypermobiel wereldwijd kapitaal. Zucman is relatief zeker dat er op een dag een overeenkomst zal worden bereikt over een minimumbelasting op de superrijken. Het is echter nog onduidelijk wanneer dit zal gebeuren.

Related news