Franse Senaat keurt wetsvoorstel goed om abortus een constitutionele 'vrijheid' te maken

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

De door conservatieven gedomineerde Franse Senaat heeft met 267 stemmen tegen 50 een wetsvoorstel goedgekeurd dat abortus als een ‘gegarandeerde vrijheid’ in de grondwet zal verankeren. President Emmanuel Macron zal op 4 maart een gezamenlijke zitting van het Parlement bijeenroepen voor een definitieve stemming over de hervorming.

Stemming in de Senaat

Op woensdag 26 februari heeft de Senaat dit wetsvoorstel aangenomen om het recht van een vrouw op abortus in de grondwet vast te leggen. Deze goedkeuring is een belangrijke stap voor de wetgeving die president Macron heeft beloofd als reactie op de inperking van het recht op abortus in de Verenigde Staten. Met 267 stemmen voor en 50 tegen stemde de Senaat voor het grondwettelijk maken van abortus.

Voordat de Senaat stemde, had de Assemblée Nationale het voorstel in januari al overweldigend goedgekeurd. Het voorstel wordt nu voorgelegd aan een gezamenlijke zitting van het Parlement voor de verwachte goedkeuring met een meerderheid van drie vijfde volgende week.

Reacties

Macron reageerde op de stemming en zei dat de Senaat een beslissende stap heeft genomen. Hij gaf aan dat hij op 4 maart een gezamenlijke zitting van het Parlement zou bijeenroepen voor de definitieve stemming. “Ik heb me ertoe verbonden de vrijheid van vrouwen om een beroep te doen op abortus onomkeerbaar te maken door het in de grondwet te verankeren”, verklaarde Macron.

Volgens de Franse premier Gabriel Attal zal deze dag “de politieke en parlementaire geschiedenis van ons land markeren”. Hij beschreef de opname van abortus in de grondwet als een “immense stap vooruit”.

Wereldprimeur

Mathilde Panot, de leider van de parlementaire groep van La France Insoumise (LFI, radicaal links), stelde dat Frankrijk de eerste staat ter wereld zal worden die het recht op abortus garandeert. Groene senator Mélanie Vogel noemde de beslissing een overwinning en een buitengewoon signaal van Frankrijk.

Related news